Před kultovní Hájenkou je v úterý dopoledne doslova lidské srocení. Sice se místní myslivci nechystají vyhnat z „kabátu" zastřeleného divočáka, ale i tak se chystá bohulibá akce.

Zhruba sedmdesát uniformovaných policistů, včetně těch budoucích z nedalekého Školícího policejního střediska v Sadské, se chystá projít všemi místními alejemi. Pro ty, kteří to v lesní osadě neznají: v tomto poetickém prostředí nejsou žádné ulice. Stezky mezi jednotlivými domy nesou označení aleje a jsou číslované.

O co tedy vlastně půjde? Místní lokalita je vyhlášená nejen mezi přáteli lesních zátiší a houbaři, ale také mezi vykradači chalup. „O tom jsme se mohli přesvědčit i letos, kdy tu bylo v krátkém časovém úseku vykradeno asi 15 stavení," poznamenal před nastoupenými policisty velitel akce, vrchní policejní rada František Kuneš.

Dorazil i kontingent osmi koní z hipologického útvaru. Přece jenom koně se pohybují v daném terénu obratněji a rychleji. Navíc pohled z koňského hřbetu přes ploty jednotlivých pozemků pomůže usnadnit první úsudek o tom, zda místo navštívil darebák. Nebo zda je chata pořádně zajištěná.

Preventivní policejní akci však nepřeje počasí. Ledovka ochromila dopravu po celé republice a nepříjemný déšť se sněhem a namrzlými krupičkami deště nepřidá na pohodě ani policistům, ani koním. „Ještě ráno jsem zvažoval, zda z těchto důvodů akci nezrušit. Přece jen jde o bezpečnost lidí i koní, na ledovce je snadné uklouznout a zlomit si nohu," říká vedoucí Územního odboru policie v Nymburce Marek Jirouš.
Nakonec se ale akce koná. 
I díky tomu, že ledovka právě v kerských lesích není nijak souvislá a nebezpečná.

Jako první se do lesů mezi povětšinou prázdná stavení vydávají hlídky na koních. „My jsme viděli jednu rodinku s kočárem," hlásí asi po půl hodině jízdy dvojice ze sedla. Další dokonce nepotkala vůbec nikoho.

Pěší hlídky přeci jen pár místních potkávají. „Hovoříme s nimi, ptáme se jich na případné problémy a upozorňujeme na zajištění chalup před zimou," vysvětluje preventivní část akce Kuneš.

Dalším cílem je zjistit, zda už některé stavení zloděj nenavštívil. Což se pozná snadno, třeba podle vykoplých a otevřených dveří nebo přeštípaných zámků u vrat.

Během necelých dvou hodin policisté obešli všech zhruba 400 stavení, které lesní osada zahrnuje. „Zatím se žádná nesrovnalost neobjevila, pouze místní upozorňujeme. Nyní míříme do chatových oblastí na Lysecko a Milovicko. Odpoledne se pak zaměříme na řidiče, které čekají kontroly při dopravně bezpečnostní akci," doplnil vrchní policejní rada.