Všichni byli pravomocně uznáni vinnými z podílu na korupčních manipulacích se zakázkami Středočeského kraje, kdy Kottovi měli vystupovat jako iniciátoři i hlavní organizátoři machinací a podíl z vybraných úplatků odevzdávat Rathovi. Ten prý zajišťoval politické krytí a bezproblémové schvalování zakázek.

Rath si má odpykat sedmiletý trest a Kottovi shodně o rok méně – všem se však odečtou dlouhé měsíce strávené ve vazbě v letech 2012 a 2013. Rath vinu odmítá zcela a hovoří o tom, že je oběť politického procesu; také Kottovi trvali na tom, že se věci nestaly tak, jak je uvedeno v obžalobě i v rozsudku.

David Rath. Archivní foto.
Místo v Ruzyni nastoupil exhejtman Rath za mříže v Teplicích

Vzhledem k podanému mimořádnému opravnému prostředku v podobě dovolání bude okolnosti případu ještě posuzovat Nejvyšší soud ČR. Rath i Kottovi však figurují rovněž v takzvané druhé větvi stejné kauzy, kterou aktuálně v hlavním líčení projednává středočeský krajský soud. Zde jde hlavně o stavby a rekonstrukce v areálech nemocnic v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi, dále se pak řeší nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Obžalovaní, jak fyzické osoby, tak zástupci obžalovaných firem, vesměs vinu odmítají. Termíny hlavního líčení má soud s přestávkami rozplánovány až do předvánočního času.

Rath u Krajského soudu v Praze. Archivní foto.
Z odsouzeného exhejtmana Davida Ratha se stal vězeň
Rekonstrukce arcibiskupského zámku a zahrad na hotel, Dolní Břežany.
Architektonické počiny mají v krajském hlasování větší podporu než v celostátním