Jak profesionálně podvodníci vystupují, o tom se měla možnost přesvědčit jedenačtyřicetiletá žena z Milovic, které zazvonil mobil. Na druhé straně se ozval mužský hlas, který vystupoval pod jménem banky, kde má žena založený svůj účet. „Prvotně muž volal z důvodu úvěru, který žena údajně žádala. Poté, co mu žena sdělila, že žádný úvěr nežádala, odpověděl ji, že její účet byl napaden a přesměruje ji na bezpečnostní oddělení,“ popisuje první dějství policejní mluvčí Petra Potočná.

Celý hovor vyzníval naprosto profesionálně, bez náznaku toho, že by se mohlo jednat o jakýkoliv podvod. Následně byla kontaktována dalším mužem, který se vydával za policistu. Cílem všech telefonátů bylo dostat ženu na určené místo, aby veškeré peníze z účtu vybrala a vložila na jiný účet. To se ale nestalo. „Žena cestou na smluvené místo navštívila pobočku banky, kde záležitost probrala s bankéři a zjistila, že se jedná o podvod. Následně věc oznámila na policii,“ doplnila Potočná.

Poničené exponáty po řádění mladíka.
Policisté dopadli mladíka, jenž zničil výstavu o králi Jiřím na kolonádě

Na Nymbursku se podle informací policistů jedná o první takový případ, který naštěstí zůstal ve stadiu pokusu. Na sousedním Boleslavsku však už registrují takových pokusů mnohem více, některé s nešťastným koncem pro okradené klienty bank. „Zásadou je nikdy a nikomu přes telefon nesdělovat informace ke svému bankovnímu účtu,“ doplnila policistka.