Nejen z řízení pod vlivem alkoholu, ale také z pokusu o podplacení se bude zpovídat sedmašedesátiletý řidič, kterého zastavila hlídka dopravních policistů v Seleticích.

Přitom je to jen měsíc, co jsme psali o podobném případu řidiče z Milovic. Shodou okolností oba řidiči nabídli policistům jako úplatek stejnou částku: 2 tisíce korun.

Samotný případ se stal už 10. června. Nicméně policisté jej poslední týdny vyšetřovali 
a muži sdělili obvinění v těchto dnech.

Pojďme si situaci popsat, jak se odehrála v časové posloupnosti. „Vozidlo Mercedes Benz bylo zastaveno hlídkou po půl deváté ráno. Vnitřní prostory auta byly cítit alkoholem, 
i proto dopravní policisté vyzvali šoféra k provedení orientační dechové zkoušky. Tu řidič odmítl, ale souhlasil s provedením odběru krve," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

V autě s řidičem seděla i jeho manželka. Tu zanechal 
s vozem na místě, nasedl do služebního auta policistů 
a společně se vydali na cestu do nymburské nemocnice. Čím více se přibližovali k Nymburku, tím řidičovo odhodlání 
k odběru krve ochabovalo. Vše vyvrcholilo ve chvíli, kdy policejní auto projíždělo Krchleby. „Řidič policisty vyzval, aby auto otočili a vrátili se na místo s tím, že má u sebe dva tisíce korun, které jim dá a tím se to vyřeší," uvedla Potočná.

Policisté si však jeho opakovanou nabídku nahráli 
a vzápětí to také šoférovi sdělili. Tomu nezbývalo, než rezignovat a odběru krve se podrobit. Výsledky pak ukázaly 1,09 promile alkoholu 
v krvi.

Případ byl před několika dny ze strany policistů ukončen a předán státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Za jízdu pod vlivem alkoholu mu hrozí výrazně nižší postih, než za následný pokus podplacení. Ten je totiž v případě, že se jedná o uplácení úřední osoby, možné v krajní situaci ohodnotit až šestiletým pobytem za mřížemi.