V rámci akce s krycím názvem Kat detektivové prověřovali podezření pracovníků Finanční správy ČR. Kápli na stopu trestné činnosti, která vynášela už před lety: od listopadu 2009 do srpna 2011. „V rámci účelově vytvořeného řetězce firem mělo docházet ke krácení daně z přidané hodnoty v souvislosti s předstíráním obchodní činnosti,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Hlavní fintou měly být čachry s daňovými přiznáními – konkrétně šlo o požadavky na vrácení nadměrných odpočtů DPH vázané na fiktivní vývoz zboží do zahraničí. Papírová „kouzla“ se podle kriminalistů týkala jak různých výrobků (především dieselagregátů i jejich kapotáží a hutního materiálu), tak i poskytování služeb. K tomu Ibehej upřesnil, že šlo o práce svářečské, lakýrnické, zámečnické, zednické či pomocné. Vlivem policejního zásahu se nicméně v tomto případě nepotvrdil poněkud posunutý význam slov o tom, že řemeslo má zlaté dno.

„Hlavní organizátor společně s dalšími členy skupiny měl tímto jednáním vylákat ze státního rozpočtu částku ve výši 128 milionů korun. Vyplacení dalších 44 milionů korun se již podařilo zabránit,“ konstatoval mluvčí NCOZ. Doplnil, že všech sedm podezřelých osob zůstává na svobodě. Dva lidé – muž a žena – jsou stíháni jako uprchlí. „Jako výnos z trestné činnosti se zatím podařilo zajistit několik nemovitostí v hodnotě kolem 25 milionů korun,“ doplnil Ibehej.

V případě uznání viny by u soudu mohly padnout tresty odnětí svobody v rozpětí od pěti do deseti let.

Středočeský kraj a hlavní město Praha, ale také oblasti na Karlovarsku a Plzeňsku. To jsou regiony, do nichž detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) zacílili své operace nazvané Štaflík a Stříbro.
Drogové manufaktury jely jak fabrika
Tragická nehoda s následným požárem uzavřela hradeckou dálnici
Kočka měl v sobě alkohol i drogy, potvrdila policie