Mráz muchovník nespálí

Muchovník, latinsky Amelanchier, pochází z kanadských prérií. „V Severní Americe roste asi dvacet až dvacet pět druhů muchovníku: v otevřených pláních, v lesích, na chráněných svazích i v horských oblastech,“ píše web nakladatelství Chelsea Green Publishing, které patří k předním vydavatelům knih o praxi udržitelného života.

Plody muchovníku byly součástí potravy původních obyvatel Severní Ameriky. Indiáni sice neměli vědecký rozbor, kolik vitaminů, minerálů a antioxidantů bobule muchovníku obsahují, zato dobře věděli, že obohacují jejich jídelníček a prospívají jejich zdraví.

Indiáni používali plody muchovníku do pemmicanu - směsi bobulí, sušeného masa a tuku. Pemmican se stal způsobem, jak uchovat potravu, která pak vyživovala kmeny v době dlouhé zimy.

Drsné podmínky horního Středozápadu a severní prérijní oblasti Kanady, kde vládne kruté chladné a suché klima a kde je půda jen málo úrodná, učinily z muchovníku velmi odolnou rostlinu. Roste i ve vyšších polohách, kde se jiným druhům ovoce nedaří, a zimě snese až čtyřicetistupňový mráz.

Muchovník je schopný odolat i jarním mrazíkům. Rozkvétá zpravidla v dubnu a jeho krásným květům nevadí ani teplota minus šest stupňů Celsia.

Velmi skromné nároky má také na půdní podmínky. „Tento středně velký keř snáší širokou škálu podmínek pH půdy - od 4,8 až po hodnotu 8,0, ale i textury půdy: od hrubého písku až po sprašový jíl,“ uvádí web Cornell University určený pro malé farmy. Muchovníky nezvládnou jen rozmáčenou půdu nebo stojatou vodu.

Muchovník - výhody pěstování indiánských borůvek:

| Video: Youtube

V našich podmínkách muchovníky neohrožují žádné vážné choroby ani škůdci. Jen výjimečně je mohou napadnout rzi a houby obvyklé u ovocných stromů.

Keře dorůstají do výše dvou až pěti metrů. Dají se pěstovat také jako stromky. Plodit začnou už třetí rok po výsadbě, vzrostlé keře mohou každoročně dávat osm až čtrnáct kilogramů plodů. Muchovník plodí po dobu čtyřiceti až padesáti let.

close PLody muchovníku se dají zpracovat na mnoho způsobů. Jsou výborné i v koláčích. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Plody muchovníku se dají zpracovat na mnoho způsobů. Jsou výborné i v koláčích.

Indiánské borůvky jsou velmi zdravé

Plody indiánské borůvky jsou zpočátku zelené, pak růžovočervené, později fialové až tmavě modré. Vzhledem velmi připomínají borůvky, liší se však chutí.

Nejznámější druhy muchovníků jsou muchovník vejčitý, muchovník olšolistý, muchovník Lamarckův a muchovník kanadský.

„Mají jedinečnou chuť, která kombinuje několik oblíbených druhů ovoce, včetně tmavých třešní, borůvek, jablek a rozinek, s dochutí mandlí,“ podotýká web Chelsea Green Publishing.

Bobule se dají jíst syrové, můžete z nich udělat džem, kompot, likér, víno, nebo je použít do moučníků. V podstatě je možné zpracovat a spotřebovat je podobně jako borůvky.


Nahrává se anketa ...

„Ovoce je nejlepší konzumovat čerstvé, ale i po delším zmrazení si zachovává pevnost a celkový tvar,“ píše web Cornell University. Ze sušených listů muchovníku můžete uvařit zdravý čaj.

Věnovat péči plodům muchovníku se rozhodně vyplatí. Jsou totiž neuvěřitelně zdravé. Výživoví odborníci je označují za zdroj vitaminu A i vitaminů skupiny B, C a E. Z minerálů obsahují zejména draslík, hořčík, mangan, vápník, zinek a fosfor. Jsou také skvělým zdrojem železa. Pomáhají zejména při chorobách spojených se stářím.

Jaké zdravotní benefity nabízejí plody muchovníku?

  • Mají vyšší obsah vitaminu C než pomeranč či kiwi
  • mají antioxidační, protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé účinky
  • podporují odolnost organismu
  • podporují zdraví mozku a jeho funkce
  • mohou být prevencí před onemocněním atritidou, Alzheimerovou chorobou, mrtvicí, srdečními chorobami či šedým zákalem
  • pomáhají při žaludečních a střevních potížích 

Muchovník na zahradu patří:

Přílišné mokro muchovníku nesvědčí

Péče o indiánskou borůvku není náročná. Má ráda slunce a dobře odvodněnou půdu. „Pokud ji nasadíte do půdy, která je příliš mokrá, přemíra vlhka jí s největší pravděpodobností poškodí kořeny a zpomalí růst,“ varuje web Horticulture, věnovaný zahradničení. Mokro by mohlo keř i zahubit.

„Indiánské borůvky jsou samosprašné, ale budou produkovat více ovoce s jiným keřem vysazeným poblíž,“ radí web Chelsea Green Publishing.

Jak sázet muchovník

Pokud muchovník sázíte na podzim, vyčistěte vybranou oblast od plevele. Muchovník na něj není zvyklý, protože v nehostinných oblastech, odkud pochází, se plevelu příliš nedaří.

  • Vykopejte výsadbovou jámu několikrát větší, než je kořenový bal.
  • Přidejte do půdy dobře vyzrálý kompost a důkladně jej promíchejte s půdou.
  • Umístěte rostlinu do jámy a ujistěte se, že horní část kořenového balu je v rovině s povrchem půdy. „Pokud bude příliš nízko, rostlina může uhnít, pokud bude příliš vysoko, kořeny mohou vyschnout,“ varuje zahradnický web Hayloft.
  • Zasypte kořenový bal zeminou a jemně zpevněte.
  • Keř dobře zalejte.
  • Půdu kolem základny mulčujte kompostem.
  • Pokud sázíte více keřů, měl by mezi nimi být asi třímetrový rozestup.

„Nově vysazené keře zalévejte několikrát týdně, aby se dobře usadily. Zavlažování dělá mladým rostlinám dobře, od druhého nebo třetího roku už je můžete zalévat jen v období sucha,“ doporučuje portál Horticulture.

Keř za rok vyroste asi o 30 centimetrů. V prvních dvou až třech letech můžete muchovník chránit před plevelem pomocí černé netkané textilie. Indiánská borůvka je nenáročná rostlina, ale pokud ji zahradník bude přihnojovat kompostem či běžně dostupnými hnojivy pro okrasné dřeviny, odmění se mu lepší úrodou.

Další skvělé rady a tipy pro vaši zahrádku najdete v nabídce článků níže.