Z původní šestice mladých Boleslaváků, kteří o účasti v extrémní expedici vážně uvažovali, se na trasu vydává jen nejtvrdší jádro – sedmadvacetiletý archeolog Adam Kout, osmadvacetiletý stavební projektant Ondřej Gilar a šestadvacetiletý projektant elektra Jakub Kotula. Za sebou mají měsíce hektických příprav, testování, jak se budou na cestě dlouhé několik měsíců chovat jejich jawy z přelomu 50. a 60. let, i bojů o víza a celní doklady pro motocykly na ambasádách, před sebou více než 14 tisíc kilometrů v sedlech a nepředstavitelné dobrodružství.

„Největší strach máme z průjezdu Pákistánem, kde je situace celkem dost vyhrocená. Na celou cestu bychom měli dostat ozbrojenou eskortu. Samozřejmě se bojíme i nehod, nemocí, zranění a v poslední řadě i technických závad," vyjmenovává možná úskalí Adam Kout a dodává: „Kolik z nás se dostane do vysněného cíle, je otázkou."

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Karmel zve i dnes do hokejové arény

Členy expedice čeká průjezd přes pouště, velehory i tropické pralesy a také setkání s několika velkými náboženstvími – islámem v Íránu, hinduismem v Indii či buddhismem v Thajsku. A především setkávání s celou řadou kultur a národností, na které se zkrátka nedá připravit.

„Potrénovat jsme bohužel moc nestihli. A to už má náš pracovní den nějakou dobu místo osmi šestnáct hodin," krčí rameny Adam Kout.

Tak snad bude dobrodruhům přát štěstí. O tom, že je čeká mnoho zastávek, kde si budou muset umazat ruce od oleje, však není pochyb – během čtyřsetkilometrové testovací jízdy s plným naložením uskutečněné v květnu jezdci třikrát rozebírali na jednom ze strojů spojku a váhali, zda skutečně raději nejet na nějakém modernějším stroji. Rozhodnutí však padlo, už není cesty zpět.

Přijít popřát hodně zdaru nadšencům, kteří na své výpravě hodlají natočit film, můžete už v pátek 19. května, kdy se v Mladé Boleslavi uskuteční Muzejní noc. Výprava startuje úderem 20. hodiny z nádvoří. Sledovat postup motocyklistů můžete rovněž na facebookové stránce MotoExpedice Česko-Singapur 2017 a na www.cesko-singapur.cz.

Ilustrační foto
Restaurace se připravují na zákaz kouření. Úbytku zákazníků se nebojí