V souvislosti s maléry sice nebývá zvykem zmiňovat jména – jiné to ale je v případě, že je řeč o hrdinech. A právě Hana Stejskalová byla v rámci 8. ročníku celostátního projektu Národní cena sociálních služeb – Pečovatelka roku 2020 oceněna za to, co v kritických momentech dokázala. Za nasazení, s nímž se jí během extrémní noční služby smolného čtvrtka třináctého podařilo zabránit mnohem vážnější katastrofě.

Zásah s nasazením života

„Ve spolupráci s kolegyní, která měla noční službu s ní, zachovala profesionální, klidný, a především lidský přístup a přes vysoké riziko poškození vlastního zdraví zachránila před neštěstím nejen klienty, ale i prostory domova,“ shrnuje nominační text příběh ženy, jež se o seniory stará už 17 let. A který oslovil porotu nejen tím, že zmiňuje, jak ona sama musela po zásahu do nemocnice. Mimo jiné ji charakterizuje jako zkušenou a zodpovědnou pracovnici, které dokáže klientům dát víc, než musí. Hlavně díky své lidskosti, empatii a umění naslouchat.

Požár v domově seniorů ve Mšeně.
Požár v domově seniorů ve Mšeně skončil tragicky. Zemřela jedna žena

Pečovatelka-hrdinka prokázala, že se kvůli záchraně klientů nerozpakuje podstoupit i bolest. I když jí nejen ohořely vlasy, ale poté, co se s nasazením vlastního života snažila udělat vše, co bylo v jejích silách, měla i popáleniny na rukou, hrudníku a v obličeji, dokázala nejen zachraňovat klienty, ale i být oporou své kolegyni. Obě se totiž s něčím podobným setkaly poprvé. A nominační text zmiňuje, že zvládnutí extrémně náročné situace, jež zcela nečekaně nastala před pátou ranní, bylo naprosto ukázkové. „Mimořádná odvaha a obrovské profesní i osobní nasazení může být pro nás všechny velkou inspirací,“ chválí Hanu Stejskalovou. Ta jen skromně reagovala: „Děkuji všem, že jsme to tenkrát zvládli.“ Bylo především třeba evakuovat ze čtyřpodlažního objektu 74 klientů, z nichž mnozí jsou špatně pohybliví.

Vyhlášení v on-line podobě

Pečovatelské ceny vyhlašují společně Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Diakonie Českobratrské církve evangelické, jež sama patří k významným poskytovatelům sociálních služeb. Z nominací veřejnosti – často nejen od kolegů, ale i od samotných klientů či jejich blízkých – vybírají porotci z řad expertů na sociální oblast finalisty a vítěze v pěti kategoriích.

Požár domova seniorů ve Mšeně
Seniorům na zámcích hrozí požáry nejvíce

Letos, kdy máme rok výjimečný mimořádnostmi kolem šíření koronaviru, však pořadatelé nevyhlašovali pětici osobností. „Titul vítězů jsme udělili všem 17 finalistům,“ konstatoval za pořadatele ředitel diakonie Jan Soběslavský. S tím, že jde o krok představující vyjádření uznání, respektu i povzbuzení nejen oceněným, ale všem, kteří se každodenně věnují pomoci potřebným.

Slavnostní vyhlášení výsledů tradičně hostí Novoměstská radnice v centru Prahy. Ani to letošní rok neumožnil. Ocenění tak byla vyhlášena on-line – na www.pecovatelkaroku.cz; držitelé budou pozváni na slavnost v příštím roce.

Proslov Hany Stejskalové:

Zdroj: Youtube