Podle jejích slov se ale zájemci o koupi, jichž se v rámci republiky vyskytlo hned několik, setkali s problémem. Někteří poslali na domluvený účet zálohu, jiní dokonce celou kupní cenu – konce ale byly vždy stejné: auta se nikdo nedočkal a prodávající přestal s kupujícími komunikovat; na e-mailové zprávy již nereagoval.

Protože podobné případy nejsou ojedinělé, před nápadně lákavými inzeráty policie občany varuje. Rozhodně se je třeba mít na pozoru za situace, kdy prodávající nabízí věc zjevně pod cenou, za kterou ji lze běžně pořídit. „Komunikace ze strany prodávajícího zpravidla probíhá ve formě pouze písemné, a to za použití překladače, což lze bezpečně poznat – překlad není kvalitní,“ připomněla Pučelíková. A doplnila další charakteristický rys: platby putují na zahraniční účty, mnohdy anonymního charakteru.

„Upozorňujeme občany, aby v případě nákupu zboží přes internet byli vždy obezřetní – a předem si prověřili věrohodnost prodávajícího,“ zdůraznila Pučelíková. Pátrat po penězích, které zmizely na obtížně dohledatelných ústech v zahraničí, totiž není snadné. Pokud se policistům podaří účet identifikovat, většinou už je zaslaná částka fuč: pachatelé ji prostřednictvím internetových bankovních transakcí přeposlali na další anonymní účty.

Kraj se na veletrhu představí netradičně: školní budovou i sklářským uměním
Kraj se na veletrhu představí netradičně: školní budovou i sklářským uměním
Statistika kriminality v roce 2017 ve Středočeském kraji.
Počty středočeských zločinů poklesly. Včetně vražd i loupeží