Kromě žáků se na úpravě velkou měrou podílí také Zdeněk Turek, učitel zmíněné školy a také člen Českého svazu ochránců přírody Klenice. Už dva roky louku seká, zatímco jeho žáci trávu hrabou a vystřihováním keřů celou plochu rozšiřují. A protože chtějí vědět, jestli vše dělají správně, pravidelně se na louku chodí dívat.

„Na jaře počítají rozkvetlé koniklece a až do června monitorují další druhy rostlin, které zde rostou. Paradoxem je, že co do velikosti je tato stráň nejmenší plochou, kde koniklece kvetou, ale zároveň i na Mladoboleslavsku jejich nejbohatší lokalitou," upozornila Milada Vrbová, předsedkyně mladoboleslavských ochránců přírody.

Dvojnásobné počty

Díky péči dětí se počty konikleců více než zdvojnásobily. V jarních měsících je jimi tato lokalita doslova posetá. Dříve koniklece luční kvetly na stráních podél Jizery od Bakova do Benátek, podél Strenického potoka a řadě dalších míst. Historické počty lokalit se pohybovaly v řádu několika desítek míst.

„Dnes je najdete na Mladoboleslavsku jen na čtyřech lokalitách, tři z nich jsou chráněny zákonem. Tato nejbohatší lokalita zůstává bez ochrany a je plně v péči žáků školy v Kosmonosech. Na ostatních místech vyhynuly, nebo jsou před vyhynutím," dodala Milada Vrbová, která je žákům za záchranu konikleců vděčná. Díky nim je uvidí i budoucí generace.

Čtěte také: Paterovské stráně v Bělé pod Bezdězem se změní na přírodní památku