Do tohoto klání, jež je v oboru elektronického úřadování prestižní, přihlásil kraj svůj projekt obnovy technologického centra. S tím, že v rámci počinů v oblasti elektronizace veřejné správy může být nejen chválen, ale také posloužit jako příklad pro ostatní.

Kraj nyní provozuje dvě datová centra – velmi zjednodušeně by je bylo možno označit jako moderní serverovny – z nichž to hlavní je v budově krajského úřadu na pražském Smíchově a druhé se nachází v Kladně. Krajský radní pro oblast majetku a ICT Josef Řihák (ČSSD) chválí, že na rozdíl od dřívějška poskytuje toto řešení prostor pro rozšiřování – a také garanci odpovídající úrovně odolnosti proti výpadkům.

U původních systémů tomu bylo z obou hledisek přesně naopak. Právě proto nedošlo na modernizaci vybavení, ale na obnovu spojenou se zásadními změnami. „Ve chvíli, kdy provozovaným systémům končila podpora výrobce a tím i udržitelnost provozu, bylo rozhodnuto o koncepční – a dá se říci, že i generační – změně technologií,“ poznamenal Řihák.

Výsledek pojmenovává bez přehnané skromnosti: označil jej za „ojedinělé řešení v rámci veřejné správy“. „Očekávám, že máme šanci na výborné umístění,“ netají radní při vstupu do soutěže vysoké ambice. Současně však připomíná, že kvůli úspěchu v soutěži se změny nedělaly. „Díky tomuto projektu budeme připraveni na elektronizaci veřejné správy a s tím spojené zvyšující se požadavky na IT služby poskytované občanům,“ zdůraznil Řihák. „Nové technologické centrum nám navíc umožňuje libovolně navyšovat výkonnost ve všech směrech,“ konstatoval.

Obnova technologického centra krajského úřadu
- Využívá hyperkonvergovanou ICT infrastrukturu (HCI): softwarově definované stavební bloky postavené z běžných serverů; tato část řešení je převzata od lídra v oblasti virtualizace – společnosti VMware
- Dodavatelem nové progresivní technologie je společnost AUTOCONT
- Hardwarová část využívá servery od nynější jedničky na trhu – společnosti Dell EMC

Zdroj: Daniel Rokos, vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Středočeského kraje

Ze slavnostního ceremoniálu ve finských Helsinkách, při kterém vstoupil Středočeský kraj do Evropské aliance pro učňovské vzdělávání (EAfA).
Vylepšit učňovské školství má kraji pomoci evropská asociace
Mezinárodní veletrh EXPO REAL.
Příležitost k investicím nabízel kraj na veletrhu v Mnichově