Výrazná suma, 313,4 milionu korun, je určena na takzvané předfinancování dotací – jak evropských, tak národních. „V získávání a využívání dotací na dopravní stavby je Středočeský kraj ze všech krajů nejúspěšnější,“ chválí také náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). „Kraj vyčlenil z balíčku dalších 100 milionů korun, které použijeme na opravy mostů a silnic,“ konstatoval.

Na školství zastupitelé přiklepli 56 milionů korun, přičemž významný díl z těchto peněz jde na vybavení a opravy středních škol, jejichž zřizovatelem je kraj. Část je pak určena také na mzdy pedagogických i nepedagogických pracovníků.

Další peníze pomohou opravám a obnově majetku kraje a jeho příspěvkových organizací. Určeny jsou například pro domovy seniorů či zdravotnická zařízení, ale i pro památkové objekty.

Osmadvacet milionů korun je dále vyčleněno na projekt „jízdného zadarmo“, tedy na zpětné proplácení jízdného ve veřejné dopravě žákům, studentům a seniorům, kteří o to požádají. Tenhle účel však mezi středočeskými politiky vyvolává emoce. Zatímco zástupci koalice z řad ČSSD a ANO i představitelé KSČM jej označují za bohulibý, opozice z řad ODS i STAN je také zajedno: podle ní jde o vyhazování peněz, které budou chybět jinde.

Novostavba Mateřské školy Úsměv v Benešově.
Soutěži Stavba roku zatím vévodí benešovská školka
Ilustrační foto
Stát mění systém podpory turismu, pomohou peníze od kraje