Současný starosta Petr Hostek je velkým zastáncem změn. Současná podoba nejdůležitějšího místa v Benešově mu totiž připadá zastaralá. Omšelá a nedůstojná významu sídla.

A přes to, že to nebude pouze on sám, kdo o budoucí výsledné podobě centrálního rynku rozhodne, ale bude to nejvyšší sbor města, zastupitelstvo, nezapírá, že by si dovedl právě tohle místo představit i bez stromů. Podle Petra Hostka má totiž náměstí splňovat především funkci shromažďovací s umožněním přímého očního kontaktu srocených lidí mezi sebou.

O změně podoby náměstí hovoří také někdejší lídři města. Například bývalý dlouholetý ředitel benešovského gymnázia a později místostarosta Benešova Zdeněk Zahradníček říká, že se mu současná podoba Masarykova náměstí líbí. „Zásahy do podoby náměstí proto necítím jako nutné," tvrdí.

Trochu jiný názor ale zastává bývalý starosta Benešova Jaroslav Hlavnička. „Náměstí nějakou úpravu už opravdu potřebuje," je přesvědčen. „Určitě bych odstranil ovály, které jsou uprostřed náměstí nebo bych z nich alespoň vyndal tu zeleninu, co tam roste a nechal od kašny dolů náměstím téci vodu," naznačil svou představu budoucí podoby náměstí.

Kácení v omezené míře

I když Jaroslav Hlavnička není zastáncem plošného mýcení, proti kácení na náměstí v omezené míře, nic nenamítá. „Pokud by se porazily dvě lípy v čele náměstí, v místě u radnice, nic bych proti tomu neměl a bylo by to únosné," tvrdí s tím, že je možné, že jako stavař se se svým kolegou architektem pravděpodobně také připojí k architektonické soutěži, jejíž vyhlášení chystá komise pro architekturu.

Právě k ní by pak měly směřovat všechny nápady, které po uzavření podávání návrhů posoudí nejen odborníci, ale také veřejnost. Z těch nejúspěšnějších by pak měli zastupitelé města vybrat tu, která se dočká realizace.

Proti některým nápadům, jakkoliv ještě nejsou oficiální a předávají se spíš jen prostřednictvím diskuse mezi občany města, se už nyní vytváří poměrně silný odpor. Zda bude na místě, ukáže běh věcí budoucích.

Čtěte také: Masarykově náměstí v Benešově měla dominovat obnažená žena