O něm Seidlův předchůdce na postu radního pro školství Jan Skopeček (ODS) hovoří jako uznávaném odborníkovi, jehož působení na hejtmanství přineslo jistotu jak ředitelům středních škol, tak obcím a městům, které jsou zřizovateli škol základních. „Mě takové vysvětlení důvěrou nenaplnilo,“ komentoval Skopeček Seidlova slova. Naznačil, že se ho dotýkají i v souvislosti s tím, že Coufal, který již na krajském úřadu vedl školství v minulosti, se vrátil ve chvíli, kdy po posledních krajských volbách byl radním pro oblast školství právě Skopeček. Na tomto postu setrval rok – do chvíle, než v říjnu přišla zásadní změna ve středočeské koalici. 

Připomněl, že od té doby zažívá hejtmanství personální změny, kdy úřad opouštějí zaměstnanci víc, než bývalo obvyklé v minulosti – a s nimi prý odchází i zkušenost. Skopeček vypíchl právě vedoucího odboru školství. „Profesionál se zkušeností s řízením škol i se státní správou, který si získal velký respekt u ředitelů,“ shrnul opoziční zastupitel, co na něm oceňuje. „Po letech, kdy se problémy spíš neřešily, začal školy objíždět a problémy řešit,“ přiblížil Skopeček svůj pohled. Jeho stranický kolega z ODS Martin Kupka, taktéž bývalý radní, doplnil, že působení Radka Coufala představovalo „záruku pro ředitele středních i základních škol“. Nynější krajské reprezentaci vytýkají, že se měla snažit udělat všechno pro to, aby takového člověka u práce pro kraj udržela.

Jednání středočeských zastupitelů se v pondělí setkalo se značným zájmem médií. Na snímku v obležení reportérů během polední pauzy hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Dvacet milionů podpoří nejnadanější mladé sportovce

Seidl oponoval, že on zase hovořil s učiteli, kteří měli jiný názor. Kohokoli jmenovat ale odmítl s tím, že do víru politických debat mezi středočeskou opozicí a vládnoucí koalicí nechce zatahovat nikoho, kdo s politikou nemá nic společného. Skopečka upozornil, že nemůže předjímat výsledek výběrového řízení, které na obsazení postu šéfa odboru bude vypsáno. Reagoval tak na slova opozice, že nástupce by údajně měl být vybrán už předem – přičemž se hovoří o „mladém sociálním demokratovi z Vlašimi“, pro něhož údajně je post šéfa školského odboru na kraji připravený. „Řekneme si to za pár měsíců,“ poznamenal Skopeček. O Coufalově působení se velmi pochvalně vyslovil také krajský zastupitel, poslanec a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN): „Věnoval veškerou péči a čas rozvoji krajských škol.“ Také on zmínil, že v souvislosti s Coufalovým odchodem cítí zklamání ředitelů škol.

Podle stanoviska opozice měla současná vláda kraje dokázat nabídnout takové podmínky, aby Coufal na úřadě setrval. Oponenti nynějšího vedení kraje litují i odchodů dalších zkušených úředníků – přičemž Martin Kupka (ODS) výslovně zmínil rezignaci bývalé ředitelky krajského úřadu Kateřiny Černé. Seidlova slova o tom, že lidé přicházejí a odcházejí, vnímá jako „nemístná“ a relativizující odchod dlouhodobě respektovaného odborníka. Z pozice líbeznického starosty připomněl, že takhle to vnímají i obce a města, jež zřizují základní školy.

„Prostě se tak rozhodl,“ konstatoval k odchodu šéfa odboru radní Seidl. „Bude výběrové řízení – a to dopadne tak, jak dopadne,“ konstatoval. „Tahle odpověď mě naplňuje zděšením,“ reagoval Skopeček. Trvá na tom, že podobně kvalifikovaného člověka, který pracoval ve státní správě, ale také řídil školy, bude kraj shánět těžko. „Dopadne to na ředitele škol i na žáky,“ varoval. 

„Já vaše zděšení nesdílím,“ opáčila zase hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). K debatě členů zastupitelstva a slovní přestřelce mezi bývalým radním a jeho současným nástupcem připomněla, že obsazení postu šéfa odboru je věcí ředitele krajského úřadu. Ne tedy předmětem jednání zastupitelů. I tak si ještě přisadil Věslav Michalik (STAN), ohrazující se proti návratu „starých pořádků“. V té souvislosti odmítl stav, kdy u vstupů do krajského úřadu nově působí ochranka, která eviduje návštěvníky a dovnitř pustí jen ty, kteří tam mají namířeno za konkrétním cílem. „A staré pořádky se vracejí i v personální politice,“ řekl novinářům.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Kraj má dva nové radní. A dva placené funkcionáře navíc
Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
S Čapím hnízdem už evropské peníze nemají nic společného