Mezi 162 obrázky přibližující představy o životě před sto lety, které do soutěže vyhlášené v rámci oslav výročí vzniku samostatného československého státu zaslaly základní, střední i umělecké školy, se našlo hodně vyobrazení železnice – časté ale byly i náměty ze školního a rodinného života. Ty nejlepší představí GASK v Kutné Hoře při vernisáži 5. června.

To, že oceněná díla uvidí i veřejnost, potěšilo vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Kateřinu Pešatovou. „To, co porota vybrala, ukazuje na talenty, které se ve středních Čechách zrodily,“ připomněla. Za velmi cenné považuje, že díla soutěžících posuzovali vedle zástupců kraje i profesionálové z galerie, která má dobrý zvuk na české výtvarné scéně.

Chválou nešetří ani předseda výboru krajského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). „Překvapilo mě, kolik zajímavých výtvarných děl jsem viděl – a překvapila mě i úroveň přihlášených prací,“ shodl se s hodnocením vedoucího kurátorů krajské galerie. „Nebylo to vůbec jednoduché rozhodování – ale myslím, že jsme vybrali vítěze dobře; udělili jsme i několik zvláštních cen,“ pochválil Štefek také práci poroty.

Noc kostelů, ilustrační foto.
Kostely nabídnou návštěvníkům jedinečné noční zážitky
Kladenská nemocnice úspěšně obhájila akreditaci
Kladenská nemocnice je bezpečná a moderní. Dostala na to potvrzení