Podpořil byste vypsání referenda o vystoupení z Evropské unie? Trval byste na bezpečnostní prověrce svých spolupracovníků? Má Česko přijímat migranty prokazatelně prchající před válkou? Klíčové otázky, které zajímají převážnou většinu občanů. Na ty a mnoho dalších témat Deníku odpovídala osmička kandidátů.

Jak se volí prezident. Superhrdinský speciál k volbě prezidenta 2018
Vybíráme hlavu státu. Co je třeba vědět, abychom zvolili dobře

Jen současný prezident Miloš Zeman, který odpovědi přislíbil, později prostřednictvím svého mluvčího vzkázal: "Považujeme za nelogické odpovídat v podstatě primitivní formou 'pouze ano/ne'. Řada otázek si bezesporu žádá argumentovanou, tedy podrobnější odpověď."

Rychlotest pro kandidáty (pro zvětšení klikněte na grafiku)

Rychlostest pro kandidáty na prezidenta.Zdroj: Deník

Postavení prezidenta ČR

Prezident jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády. Po volbách či demisi vlády je jen na něm, koho pověří jejím sestavením. Miloš Zeman tuto pravomoc hojně využíval s poukázáním na to, že se opírá o 2,7 milionu hlasů voličů. Jmenoval tak po rezignaci Petra Nečase Rusnokovu vládu, ačkoli neměla ve sněmovně potřebnou většinu a vládla půl roku bez důvěry.

Napoprvé odmítl odvolat ministra financí Andreje Babiše a rezignaci premiéra Bohuslava Sobotky chtěl vztáhnout jen na jeho osobu, nikoli na celou vládu jako v Nečasově případě. Nyní dopředu uvedl, že dá Andreji Babišovi dva pokusy pro sestavení vlády, podruhé však musí doložit podporu 101 poslanců. 

Nový prezident. Vyberte si.Zdroj: Deník

Jací jsou? Deník vybral tři podstatné charakteristiky prezidentských kandidátů. 

Česko hledá prezidenta.Zdroj: Deník