Podle jejích slov však šetření pondělní události na trati mezi Prahou a Kolínem stále pokračuje. „Prošetřujeme všechny okolnosti a kroky v řízení provozu v době výluky na dané trati,“ dodala ještě Kateřina Šubová.

Vlaky vyjely proti sobě na nádraží v Českém Brodě. Ke srážce nedošlo.
Vlaky vyjely proti sobě. Stává se to pravidlem? Na nádražích chybí výpravčí

Ta také prozradila, že z prozatímních výsledků šetření vyplývá, že víkendová a pondělní událost na železniční trati nemá stejnou příčinu. „V případě sobotního vyjetí techniky SŽDC proti osobnímu vlaku se jednalo o chybný postup stavební firmy,“ vysvětlila mluvčí.

K jakým krokům se Správa železniční dopravní cesty uchýlí, aby se podobné situace již neopakovaly? „Samozřejmě zpřísníme kontrolu i dohled a zaměříme se na proškolení příslušného personálu,“ řekla.

Dvě obdobné situace, které se staly v krátké době po sobě vyvolaly v cestujících obavy o zdraví své i o zdraví dalších rodinných příslušníků. Ani v jednom případě se díky duchapřítomnosti strojvedoucích nikomu nic nestalo. Každého však napadla myšlenka, že příště by již podobná chyba nemusela mít šťastné konec, ale naopak velmi tragické následky.

Nádraží v Českém Brodě
Vlak a montážní vozidlo zastavily jen 45 metrů od sebe