Zlomené větve i celé stromy nebo vyvrácené kmeny padaly na dráty elektrického vedení a způsobovaly výpadky v dodávce této energie. Ve Středočeském kraji se tak bez proudu po čtvrté hodině odpolední ocitlo až 15 tisíc domácností. Nejvíce zasaženými okresy byly přitom Mladá Boleslav, Nymburk a Kutná Hora. Proud ale nešel například ani na jihu kraje, na Benešovsku. Operační středisko HZS zaznamenalo odpoledne na čtyři desítky událostí souvisejících s poryvy větru a nejčastěji hasiči pracovali na obnově průjezdnosti silnic.

"Odstraňovali jsme nejen stromy ze silnic, ale také ty nebezpečně nahnuté nad rodinné domy. Vítr také poškodil několik střech,“ potvrdila mluvčí HZS Středočeského kraje Vladimíra Kereková s tím, že hodně práce mají hasiči na západě kraje, na Kladensku a Rakovnicku.

V Neveklově na Benešovsku už před šestnáctou hodinou vítr poškodil na náměstí Jana Heřmana plech na hřebenu střechy objektu, v němž sídlí úřadovna České pošty.

V Dobrošovicích nedaleko Jesenice u Prahy zase kmen padl do drátů elektrického vedení a následně na silnici.

Grafické předlohy jednotného navigačního systému pro velkokapacitní očkovací centra.
Úřad vlády si dělá srandu, hodnotí hejtmanka Pecková nabídku k očkování

Vedle běžných spotřebičů zapojených v zásuvce, včetně lednic a mrazáků, postihly výpadek třeba i moderní systémy vytápění, jejichž provoz také závisí na elektřině. V některých oblastech okresu také lidé zaznamenali výpadky internetu, a to včetně datového připojení v mobilu – byť hlasové hovory nadále fungovaly. Bez napětí nicméně odběratelé nicméně většinou nezůstávali dlouho; dodávky se dařilo poměrně rychle obnovovat.

Problémy zapříčiněné vichrem pokračovaly i po 17. hodině. Tehdy Centrum dopravních informací upozorňovalo na problémy způsobené spadlými stromy zejména na silnicích v okolí hlavního města: u Klecan na Praze-východ a na Praze-západ u Tuchoměřic a Zbuzan. Spadlé stromy se ale podařilo záhy odstranit.

Přímo v hlavním městě hasiči do 18. hodiny zaznamenali 20 zásahů spojovaných se silným větrem. I v hlavním městě se z valné čísti jednalo o spadlé či nakloněné stromy a ulomené větve – hned z kraje řádění vichru ale pozlobil třeba i uvolněný reklamní banner.

Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové zůstávalo ještě v šest hodin odpoledne bez elektrické energie v kraji zhruba šest tisíc odběratelů. Největší problémy podle ní způsobil výpadek rozvodny Dražice na Mladoboleslavsku. „Postupně domácnosti připojujeme,“ uvedla mluvčí energetiků.

Vítr řádil také na území hlavního města. I tam hasiči odstraňovali popadané nebo nebezpečně nahnuté stromy. Například v Drnovské ulici to byl strom, který částečně zatarasil tamní vozovku.