Už na pátek zve Linda Dlouhá z krajské turistické centrály do Jevan, kde se koná divácky oblíbený výlov Jevanského rybníka – druhého největšího rybníka tamní kaskády. Návštěvníci mohou nejen zblízka obhlédnout práci rybářů, ale ryby lze také na hrázi zakoupit. Jevany však nabízejí i program na sobotu. Odpoledne kino chystá dlabání dýní, ale chybět nebudou ani výroba lucerniček ze sklenic nebo soutěž o nejlepší štrúdl. Ta je součástí programu Podzimu s Jezevcem, který už v neděli dopoledne pokračuje výsadbou růží u pomníku T. G. Masaryka – a o týden později, v neděli 31. října taktéž dopoledne, vysazováním záhonu trvalek před budovou obecního úřadu.

Ilustrační foto.
Dálnici D11 u Prahy čekají opravy po nehodách. Hlavně teď o víkendu

K sobotě krajská turistická centrála zmiňuje i akci Sázavského kláštera, který nabídne setkání s historikem mimořádně snoubící minulost lokality s moderní současností: právě zde se odehrává děj středověkem inspirované elektronické hry Kingdom Come: Deliverance. Na speciální prohlídky s historikem Janem Kremerem v místě, kde se odehrával příběh Jindřicha, však klášter zve nejen hráče české videohry z produkce vývojářů Warhorse Studios. Prostředí, které se v rámci hry stalo kulisou, představí skutečné poznatky plynoucí ze zjištění archeologů i ze svědectví historických pramenů. Národní památkový ústav, který klášter spravuje, však už další návštěvníky nezve: oba prohlídkové časy plně obsadili předem registrovaní zájemci. Pro velký zájem se prohlídky budou opakovat 17. listopadu – a i pro tento termín se doporučuje předchozí registrace.

Zoopark Zájezd se v sobotu promění ve strašidelnou zoo, což osloví zejména děti. Návštěvníci se setkají nejenom se zvířaty, ale i s pohádkovými bytostmi, strašidly a strašidelnou výzdobou. Chystá se však také malování na obličej – a malí návštěvníci se mohou pustit i do plnění úkolů. „Strašidelný program proběhne od 15 do 19 hodin; zoopark bude mít v den konání akce výjimečně prodlouženou otevírací dobu,“ upozornila Dlouhá, že víkendová zavírací doba v 18.00 tentokrát platit nebude.