Právě na Příbramsku také v rámci středních Čech měli největší problémy i energetici – kvůli pádu stromů a větví do vedení, přetrhaným vodičům i ulomeným izolátorům. Uvedla to mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová – nicméně připomněla, že ještě daleko závažnější problémy zaznamenává firma v Karlovarském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Každopádně i ve středních Čechách se vrchovatou měrou naplnila výstraha meteorologů varující před velmi silným větrem, a to s vysokým stupněm nebezpečí. Tohle upozornění platí až do třetí hodiny po půlnoci.

Za silného větru se vyplatí nejenom odstranit či upevnit předměty, které jsou venku uloženy volně, ale také zajistit okna a dveře. Pokud je to možné, je rozumné přečkat nejhorší nápory vichru v uzavřených prostorách. Zásadní radou je nechodit do lesa – a také držet se dál od větších osamělých stromů i starších budov, u nichž hrozí uvolnění střešní krytiny či odtržení plechů. Nebezpečí mohou představovat také spadlé elektrické dráty. Řidiči musí mít na paměti především to, že v poryvech větru se auto může stát neovladatelné – což platí nejenom pro osobní vozy, ale i pro prázdné náklaďáky. Vyplatí se také sledovat dopravní zpravodajství v rádiu.

Ilustrační foto
Z kontrolovaných cizinců bude muset odjet každý třetí

Na celou noc na pátek, s platností až do deváté ranní, vydali meteorologové pro Středočeský kraj také výstrahu upozorňující na možnost tvorby náledí: všech lokalitách s nadmořskou výškou do 700 metrů. V tomto případě by měli být ostražití řidiči i chodci. Motoristům se doporučuje nejenom nezapomenout na zimní výbavu, ale pro případ kalamitní situace je vhodné vzít si do auta i teplé oblečení a mít u sebe alespoň minimální zásobu občerstvení i pití. A také dostatek paliva v nádrži. 

Protože obě výstrahy platí plošně pro celé území středních Čech, vztahují se i na cesty do Prahy. Mimořádně větrno má být rovněž o víkendu. „Nechci nic přivolávat, jen připomínám, že právě dnes je to jedenáct let, co se do České republiky přihnal Kyrill, který nám způsobil škody na zařízení ve výši 90 milionů korun – a bez elektřiny se na zásobovacím území ČEZ Distribuce ocitlo 1,1 milionu odběrných míst,“ poznamenala mluvčí Holingerová.

Ilustrační fotografie.
Ani skvělá pověst restaurace nic nezaručuje, varují hygienici

Zásahy středočeských hasičů při odstraňování stromů na prvních pět hodin čtvrtečního odpoledne:
- Příbramsko: Sedlec-Prčice, Rožmitál pod Třemšínem 2x, Klučenice
- Kolínsko: Drahobudice, Pňov-Předhradí, Kolín
- Rakovnicko: Řevničov, Kounov, Jesenice
- Nymbursko: Lysá nad Labem, Kostelní Lhota
- Praha-Východ: Odolena Voda
- Praha-západ: Mníšek pod Brdy
- Kladensko: Slaný
- Berounsko: Újezd
- Mladoboleslavsko: Čachovice

Zdroj: Portál krizového řízení Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Za porušení protikuřáckého zákona hygienici v kraji vybrali dvacet tisíc