To však nesouvisí se jménem Knora, ale týká se Martina Houdka, jenž byl dlouholetým a záchranáři respektovaným šéfem v minulosti. Až do předloňského srpna, kdy vyhověl – i přes to, že se za něj stavěla odborová organizace působící na záchrance – výzvě k rezignaci od středočeského radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO). Do oblasti jeho působnosti záchranná služba spadá; funguje jako příspěvková organizace kraje. Houdek i po odchodu z ředitelského křesla nadále v jejím vedení působí: zastává post vedoucího lékaře pro krizové řízení.

David Rath u soudu. Archivní foto.
Rathovi soud prodloužil trest na osm let. Kvůli kauze bude pykat i Metrostav

Ačkoli vůči práci Houdka radní Bezděk tehdy uprostřed roku 2018 neměl výhrady, k odchodu z funkce ho vyzval v souvislosti s tím, že se stal jedním z obžalovaných v druhé větvi kauzy korupčního ovlivňování veřejných zakázek spojované především s někdejším hejtmanem Davidem Rathem. Pochybení ředitele Houdka se mělo týkat nákupu nových sanitek. On od počátku odmítá, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Deníku řekl, že důrazně trvá na tom, že zakázku neovlivňoval a s úplatkem neměl nic společného: žádné peníze nepřijal ani nikomu nepředával či nenabízel. Připustil jen to, že tlačil na to, aby dodávka nových aut byla co nejlevnější – a skutečně se podařilo dosáhnout velmi výhodné ceny.

Verdikt soudu

Krajský soud v Praze, který po projednání druhé větve „Rathova případu“ vynesl 31. ledna verdikt, však věc vidí jinak. V nepravomocném rozsudku, který ještě bude přezkoumávat odvolací senát Vrchního soudu v Praze, hovoří o Houdkově vině. V době jeho odchodu z ředitelské funkce přitom Bezděk konstatoval: změna ve vedení záchranné služby je dočasná. S tím, že pokud Houdka soud očistí zproštěním obžaloby, bude se moci na ředitelský post vrátit. Hovořil také o vypsání výběrového řízení.

Jak se vedení kraje s nynější situací vypořádá? Neuvažuje o vypsání konkursu na trvalé obsazení pozice ředitele? K tomu radní Bezděk vzkazuje: zatím bez komentáře. „Přinejmenším do doby, než obdržíme písemné vyhotovení rozsudku, se k této věci vyjadřovat nebudeme,“ uvedl ve čtvrtek.

Ilustrační foto
Středním Čechám hrozí vichr. Nejhorší z celé republiky!

Současný ředitel Knor, který je v oboru velmi dobře známý jako spoluautor knihy Urgentní medicína v klinické praxi lékaře, považované za základní učebnici pro záchranáře (a před usednutím do ředitelského křesla zastával na krajské záchrance post náměstka pro léčebně preventivní péči), se přitom nestal přímo Houdkovým nástupcem. Po jeho rezignaci byl nejprve vedením záchranky pověřen dosavadní ekonomický náměstek Jaromír Bureš. Funkci však zastával jen čtvrt roku, protože vyhrál výběrové řízení na post ředitele Oblastní nemocnice v Kladně. Této role – nadále tedy ve službách středočeského zdravotnictví, protože jde o krajem vlastněnou akciovou společnost – se ujal 19. listopadu 2018. Předchozí ředitel kladenské nemocnice Petr Polouček tehdy odešel poté, co vyhrál konkurs na ředitele Nemocnice Na Homolce v Praze.

Ilustrační snímek. Pes v útulku
Utýraní psi i drastický lov divočáků. Případů týrání zvířat řeší police desítky