Celosvětový „Asteroid Day“ připadá na 30. června. Astronomové z Ondřejova k němu připravili úterní debatu s týmem astronomického ústavu, který se věnuje právě výzkumu asteroidů. „Po úvodní prezentaci vedoucího skupiny fyziky asteroidů Petra Pravce se zájemci budou moci ptát a diskutovat s vědci o otázkách, které se nás týkají. Některé jsou právě velmi aktuální,“ připomněl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. S tím, že vedle Pravce budou v rámci besedy odpovídat také Petr Fatka, Kamil Hornoch a Petr Scheirich.

O hodinu dříve, od 17 hodin, se na stejném místě uskuteční křest nové knihy nazvané Slasti a strasti vědců naší vlasti. Publikace shrnuje rozhovory, které její autorka Jana Žďárská (z poměrně nedaleké obce Světice, jinak výkonná redaktorka Československého časopisu pro fyziku pracující ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR a aktivní popularizátorka vědy včetně astronomie, k níž ji už v dětství přivedl otec) vedla také s pracovníky astronomického ústavu; včetně předloni zesnulého Luboše Perka, který býval jeho ředitelem.

Odvolaný ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Jan Lichtneger. Na snímku s mluvčí KSÚS Petrou Kučerovou (archivní záběr).
Jména, žádá opozice. Chce vědět, kdo vybíral odvolaného šéfa silničářů

Vedle autorky nebudou chybět ani zástupci astronomického ústavu, které Žďárská zpovídala: Pravec, Suchan, ale i Miroslav Bárta či Jaroslav Klokočník. Kniha však nedává slovo jen astronomům a astrofyzikům: představuje také fyziky, matematiky a vědce z dalších oborů; nechybí ani povídání s biochemičkou Evou Zažímalovou, která je nyní předsedkyní Akademie věd ČR. Přibližuje jak jejich práci a vědecké úspěchy, tak jejich život – včetně cest, které je dovedly právě k oborům bádání, jimž se věnují.