Nejednalo se tedy jen o proboření dvou dívek, pod nimiž v neděli odpoledne povolil led při bruslení na Berounce v Hlásné Třebani na Berounsku (a akce na jejich záchranu vyvolala značný ohlas). Dramaticky se vyvíjela situace na Kutnohorsku, kde se propadl ledem starší bruslař a při pádu se silně uhodil do hlavy. „Naštěstí se netopil a v ledové vodě byl jen dolní  polovinou těla,“ poznamenala Effenbergerová – i tak ale záchranáři před odvozem do nemocnice pacientovi podávali předehřátou infuzi.

Bruslit v přírodě je už rizikové

K malérům na bruslích není v současné době daleko, varují záchranáři s tím, že poté, co polevily mrazy, už rozhodně nedoporučují zkoušet chodit na přírodní led – a také upozorňují rodiče, že by si měli hlídat potomky. „Já sama jsem u nás hnala "trpaslíky" bez 
dozoru z našeho brčálníku, protože led hrozil probořením,“ připomněla Effebergerová, čeho se v neděli osobně účastnila v Jenči na Praze-západ.

Na záchranu tonoucích pod ledem se ostatně připravují i hasiči. Profesionálové z Benešova uspořádali v neděli cvičení Zbořeném Kostelci, kde na Sávě trénovali záchranu osob v místě, kde je silný proud. „Průběh sledovalo mnoho kolemjdoucích a bruslařů, kteří se o výcvik velice zajímali,“ poznamenal velitel družstva Ivan Fiala. „Hasiči jim tak předávali rady, jak si při těchto situacích počínat,“ doplnil.

Prolomený led na Orlíku, kde zmizel bruslař.
Bruslař z Kolínska zřejmě utonul na jihu Čech

Alkohol lidi skolil i vyburcoval

Většina událostí, k nimž byli v plynulých týdnech přivoláni středočeští záchranáři, měla nicméně širší souvislosti: ukázalo se, že podchlazení pacienti měli upito. A ne vždy na tom byli tak, že si dokázali sami přivolat pomoc – jako mladá žena z Vlašimska sedící na lavičce, která volala na linku 158 s tím, že se klepe zimou. Rovněž na Benešovsku volali záchranáře policisté poté, co našli muže, jenž zůstal ležet na zemi cestou z hospody – a setrval tak nejméně tři hodiny. Na Kladensku zase svědci přivolali sanitku k muži vyspávajícímu opici na lavičce u autobusové zastávky. Podle zdravotníků mu tím možná i zachránili život. Zatímco kdykoli jindy by se v klidu prospal, za silného mrazu to mohlo dopadnout zle.

Z nejasné příčiny skočil v oblečení do potoka podnapilý muž, k němuž svědci, kteří ho vylovili, volali roztocké záchranáře. Navíc pak odmítal spolupracovat. „Posádce ztěžoval celý zásah až do jeho předání v motolské nemocnici,“ podotkla Effenbergerová.

Neobvyklý zážitek hlásí také zdravotnický tým z Říčan. Už počátkem února je svědci přivolali k muži, kterého vytáhli z rybníka; prý tam skočil, aby zachránil psa. Před odvozem do vinohradské nemocnice dotyčný jevící známky podnapilosti přiznal, že také kouřil marihuanu.

Zdroj: Youtube
Ilustrační fotografie.
Respiračních infekcí ubývá, hlavně mezi dětmi