Ještě v pondělí vypadalo všechno jinak. Ze sekretariátu místopředsedkyně Pokorné Jermanové se vyhrnul lídr STAN Vít Rakušan a lídr TOP 09 Petr Tiso. Společně mluvili o trojkoalici a podle posledních informací o tom, že by hejtmanem mohl být Rakušan. V úterý ale vyšli ze dveří ve čtyřech, kdy se k nim přidal i lídr ODS Martin Kupka.

To, že by ve Středočeském kraji vládla čtyřkoalice, podporují STAN už od neděle. „S touto variantou problém nemáme. Ve čtvrtek dopoledne se sejde krajský výbor starostů a nezávislých, který byl svolán nezávisle na dnešní schůzce. Přijdeme tam s touto variantou i rozložením gescí, které by případě připadli hnutí STAN," řekl po schůzce Rakušan. Další jednání možné čtyřkoalice se bude odehrávat na stejném místě ve čtvrtek 13. října od 11 hodin.

Hnutí ANO původně ze svých šesti koaličních mandátů dalo své dva k dispozici ODS. Původní dohoda byla, že bude mít ANO šest radních, STAN tři a TOP 09 dva. „Chceme sestavit koaliční vládu, která bude velmi stabilní. Máme v zastupitelstvu 46 hlasů, což je velmi silný mandát, možná si troufám tvrdit, že v historii Středočeského kraje nebyl. V tom vidím velkou výhodu," uvedla Jaroslava Jermanová Pokorná.

Podmínka v osobě hejtmana

Variantu čtyřkoalice si zástupci TOP 09 umí představit, sami o několika možných řešení jednali už na úterní schůzce. To, že by ale byla hejtmankou členka ANO, mění jejich zásadní podmínku.

„Nemáme problém s tím, že byla jednání rozšířená o čtvrtou ODS. Máme programovou blízkost. Nejdůležitější podmínka se změnila v osobě hejtmana. Původně byl nominován Vít Rakušan, proto jsme pokračovali ve formátu tří. Dneska se situace změnila, proto potřebuju stanovisko krajské organizace TOP 09, zda budeme pokračovat, nebo ne," upřesnil.

Vítězné ANO má v novém krajském zastupitelstvu 16 křesel a STAN o jedno méně. ČSSD získala 11 mandátů, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.

Čtěte také: Politolog: Potvrdilo se, že volby opozice nevyhrává, ale vláda prohrává