Stephen King ve svém proslovu mj. uvedl: „S Karlem Jonášem jsme vlastně sousedé. Bydlel ve městě Racine ve Wisconsinu, já bydlím asi hodinu od tohoto místa. S velkou pravděpodobností jsem musel potkávat jeho příbuzné.“ A dále dodal: „Ve Wisconsinu žilo mnoho Čechů a všichni byli úspěšní. Ale jejich srdce bylo stále doma. A vůbec se jim nedivím, žijete v krásné zemi!“

Atmosféru akce umocnil chlapecký pěvecký sbor Pueri Gaudentes. Zazpíval skladby Petra Ebena, složené k textům Václava Fischera, který v Malešově několik let pobýval.

Zdroj: Youtube

Muzeum v Malešově u Kutné Hory své návštěvníky nejen poučí, ale i pobaví. Vedle strohých faktů se nebojí postavit také komické a interaktivní prvky z dílny známých českých umělců. Na kreativním a hravém interiéru se podíleli filmoví tvůrci, kteří stojí mj. za Patem a Matem nebo filmem Adéla ještě nevečeřela.

Expozice je umístěna v objektu „zámečku“, zrekonstruovaného empírového úřednického domu. Zaměřuje se na historii městysu a známé malešovské osobnosti. Zobrazuje také každodenní život obce v minulosti.

Zdroj: Youtube

A jak vlastně vzniklo malešovské muzeum? Na podzim loňského roku oslovil Ondřej Slačálek zastupitelstvo městyse Malešov s informací o zájmu americké ambasády na připomenutí malešovského rodáka Charlese Jonase, tedy Karla Jonáše. Ten byl prvním americkým velvyslancem u nás a byl autorem prvního anglicko-českého slovníku. Všechny nadchla myšlenka, že historie a okolí Malešova by si zasloužilo větší propagaci a zrodil se nápad na zřízení stálé expozice o Malešovsku.

V sobotu 20. října vylovili členové Místní organizace českého rybářského svazu v Kácově jeden ze svých rybochovných rybníčků a uspořádali tradiční rybářské slavnosti.
OBRAZEM: V Kácově se konaly rybářské slavnosti

Následně malešovští nadšenci založili spolek Muzeum Malešov a uspořádali veřejnou sbírku na podporu projektu. Svou myšlenku nakonec přivedli ke zdárnému konci. „Přiznáváme, že jsme jen spolek amatérů. Tohle je naše první muzeum, tak buďte prosím shovívaví. Myslím, že naše osmé nebo deváté muzeum už bude zcela profesionální,“ vzkázal s úsměvem Pavel Koutský, jehož ilustrace provádějí návštěvníky celou expozicí.

Za otevření muzea a odhalení pamětní desky patří členům spolku poděkování, však také členky spolku dostaly jako symbolické poděkování překrásné růže.

Členové spolku úspěšně naplnili motto muzea, které zní: „Malé město, kde se tvoří velké dějiny.“

V Křeseticích vystoupily kapely Komunál a De Bill Heads
OBRAZEM: V Křeseticích vystoupily kapely Komunál a De Bill Heads
Trénink s hvězdou se v rámci Sazka Olympijského víceboje odehrál v hale Bios v Kutné Hoře za účasti úspěšného paralympika Jiřího Ježka.
Paralympik Jiří Ježek si zatrénoval s dětmi