Jaké airsoftové akce pořádáte?
Většinou jednodenní pohodové akce. Vždy vymyslím jednoduchý scénář. Nic složitého. Chceme, aby každý, kdo si sem dorazí zastřílet, to zvládl. Pořádali jsme tu ale už i spoustu víkendových a složitějších akcí.

Jak vůbec vznikl fungující spolek VIPER Milovice?
Dříve jsme měli velkou jednotku. Ta se jmenovala 1. Mechanizovaná Brigáda Milovice a fungovala od roku 2000 do roku 2010. Prošli jsme si tím, čím většina takových klubů prochází. Stará garda přestávala jezdit a s novými členy se postupem času naše názory rozcházely. V dobách své největší slávy jsme měli 168 členů. To nejsilnější jádro, které vydrželo, pak založilo VIPER Milovice a fungujeme do dnes.

Airsoft je hra na vojáky s velice věrohodnými replikami zbraní, plynovými, elektrickými, které střílí dávkou a nebo také snopečky, které střílí asi jako nejlepší zbraň, elektrika. Nejedná se o známější paintball, střílí se plastovými kuličkami o průměru 6 mm.

Co patří mezi činnosti vašeho spolku?
Airsoftové akce zde v současné době pořádáme prakticky každý víkend. Občas pořádáme i akce v Milovicích. Někdy vyrazíme dokonce mimo Středočeský kraj, abychom poznali a zkusili také něco nového.

Jsou akce, které zde pořádáte, přístupné veřejnosti?
Ano. Na většinu našich akcí může jezdit opravdu kdokoliv. Pokud tedy nejde o akci, kde je potřeba speciální vybavení, které každý nemá.

O jaké speciální vybavení jde?
To jsou například akce pořádané v zimě, kdy je potřeba mít dobré zimní boty a termo prádlo. Pokud má ale někdo základní výbavu, je dostatečně rozumný a je mu nad 15 let, tak klidně může dorazit. Mladší hráči u nás mohou hrát pouze v doprovodu přímého příbuzného.

Domobrana.
Národní domobrana: spása, nebo extremismus?

Miroslav Fiala, MiloviceZdroj: Deník / Franzkiová PavlaPřibližte trochu hřiště Hájek.
Je to bývalý prasečák. Údajně jeden ze dvou nejmodernějších v Evropě. Svoji činnost skončil před 10 lety. Potom tu byly nějaké pokusy o náhradní činnost. Nicméně to z různých důvodů nějak nedopadlo. Dnes jsou totiž potřeba všelijaká povolení a ne všechno se dá zařídit. V dnešní době může podnikání, které má výborný nápad, skončit na tom, že má špatnou příjezdovou komunikaci, se kterou ten člověk není schopný nic udělat. Pro nás je ale dobře, že nic z toho nedopadlo, protože díky tomu to teď můžeme mít v pronájmu my a hrát tady.

Kolik pronájem hřiště stojí?
Ten nájem je tu docela vysoký a financovat to není legrace. To znamená, že se tu musí pořádat komerční činnost, a je potřeba se tomu věnovat. Já podnikám již dlouhodobě a vím, že nějaká rizika tady prostě jsou. Zatím to ale vypadá, že to půjde.

Je potřeba se o areál speciálně starat?
Na začátku to tu vypadalo jako na skládce. Naštěstí už tomu tak není. Strávili jsme tu ale mnoho hodin na brigádách, kdy se pořád dokola uklízelo. Udělalo se tu obrovské množství práce, ale stejně to pořád není ono. Kromě toho je tu potřeba těžká technika, která ale zase něco stojí. Musí se na to postupně našetřit.

Ilustrační foto.
Nálezkyně mobilu může skončit ve vězení

Jaké máte plány do budoucna?
Plánů je mnoho. Vše ale stojí hodně peněz a hlavně to vyžaduje hodně práce. Samozřejmě se bude dál pokračovat v uklízení. Kromě toho máme v plánu postavit zde jakési post apo městečko, nějaké chýše a podobně. To nám později poslouží jako kulisa k různým tematickým akcím.

Využívá hřiště ještě někdo?
Zatím ne. Když tedy nepočítám jiné pořadatele, kteří zde organizují občas své akce. Byl tu ale nápad, že zde uděláme střelnici kategorie D na slepé náboje a různé akustické věci. Udělat tady legální střelnici není problém. Měli jsme tu už dokonce pár lidí, kteří by nám s tím pomohli. Prostor není v obydlené oblasti, lze to tu lehce zabezpečit a i ostatní faktory jsou v pořádku. Problém je to, že se připravuje nový zbrojní zákon, který sem jde z Evropské unie.

Co to znamená?
To znamená, že kategorie D bude zrušena a mezi ostré zbraně se už budou řadit i dekorační předměty jako zavařený samopal vzor 58. Na všechny tyto zbraně, které jsou dobré jako těžítko, bude potřeba zbrojní pas. A střelnici na ostré zbraně tady nikdo neudělá. V tomto směru nás to nařízení hodně ovlivňuje.

Jaké jsou výhody airsoftu?
Mohu zaručit, že je to skvělé odreagování. Lidé si často myslí, že tu jen po sobě jen střílíme. Jenže to je omyl. Pokud to člověk dělá pořádně, naučí se, topografii, jak přežít v přírodě jen s tím, co mám v batohu a spoustu dalších užitečných věcí. Je fajn, že zde hraje student, zedník stejně jako právník či lékař a nikdo žádné rozdíly nedělá. A my tady navíc další podobné nadšence jako jsme my s radostí uvítáme.

Kde se lze o akcích konaných u vás dozvědět?
O všech akcích informujeme na našich facebookových stránkách Airsoftové hřiště Hájek.

Ilustrační foto
Silnice z Mělníka do Velvar bude tříproudová

MICHAELA MÍČOVÁ