Ocenění sice jedlé, jež prý ale přesto alespoň nějaký čas poslouží jako památka, připomíná úspěchy, které středočeská výprava mezi 23. a 28. červnem vybojovala na Hrách IX. letní olympiády a mládeže na Liberecku. V hodnocení krajů získali Středočeši druhé místo, když přivezli 28 zlatých, 24 stříbrných a 123 bronzových medailí. Někteří borci dokonce získali cenných kovů několik – a to i v různých disciplínách.

Bezesporu největší potlesk nicméně v zaplněném jednacím sále krajských zastupitelů sklidila Michaela Hamplová z Poříčan: kapitánka dívčího fotbalového týmu, který v olympijském turnaji získal druhou příčku. Na moderátorskou otázku, kdo byl lepší, odpověděla bez zaváhání: „Nikdo.“ Středočešky sice skončily druhé, ale: nejlepší prostě byly ony. V sále to mělo ohlas větší, než třeba zlatá vítězství florbalistek či fotbalistů. Nebo zjištění, že velkou oporou florbalového týmu byly sestry Kuchařovy, trojčata Hana, Zuzana a Adéla – a ještě před nimi přebíral ocenění Vojtěch Kuchař; brácha. Dětská olympiáda píše spousty zajímavých příběhů…

„Když já jsem začínal se sportem, olympiáda dětí a mládeže ještě nebyla,“ poznamenal Synek. „Je pro vás super okusit tu atmosféru,“ obrátil se k mladým nadějím s tím, že sice velké závody znají ze svých disciplín – ale přece jen: je něco jiného nastoupit v jednotném olympijském oblečení pod planoucím olympijským ohněm. To ostatně potvrdila i příbramská triatlonistka Natálie Fraňková, která už opustila devítku a přešla na gymnázium. „Atmosféra byla skvělá,“ shrnula své dojmy.

V jednom z předchozích ročníků uspěla i poděbradská alej mířící k soutoku Labe a Cidliny.
V anketě Alej roku zatím střední Čechy želízko v ohni nemají

„Trenér je nejenom váš trenér, ale musí být i váš nejlepší kámoš; pak bude všechno fungovat – a dostanete se třeba až na ty nejvyšší stupínky,“ poradil Synek mladým krajanům. Přítomnost tohoto středočeského rodáka z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi vysoce ocenila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Přestože je stále ve světové špičce, vždyť před pár dny jel mistrovství světa ve skifu, už nyní ho můžeme považovat za sportovní legendu. Pro mladé je obrovskou inspirací,“ míní.

Velké haló vyvolal výrok krajského radního pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martina Draxlera (ANO), jenž úspěšným sportovcům předával poukázky na nákup sportovního vybavení v různých hodnotách – to podle získaných medailí – a také poukázky na vstupenky do kina; ty některé kluky hned přiměly k debatě, nač se společně vypraví.

„Až přijdete domů, poděkujte svým rodičům – protože bez nich byste tady sedět nemohli,“ prohlásil Draxler k mladým sportovcům – a hlahol sklidil náramný. Zasmál se i radní, hned se však vrátil k vážnému tónu. „Poděkujte jim za to, že vás vozí na tréninky, na zápasy,“ upozornil, že cesta mladých sportovců za úspěchem vyžaduje i velké oběti od jejich rodin.

Pochvalu si však zaslouží i samotné výkony předvedené na olympiádě dětí a mládeže, zdůraznila hejtmanka Jermanová, jež úspěšným sportovcům předávala pamětní listy. „Chci vám poděkovat za úžasnou reprezentaci; jsme na vás pyšní,“ uvedla s tím, že druhé místo v konečném hodnocení krajů považuje za skvělý úspěch. Podle jejích slov se projevuje, že v kraji dobře fungují jak sportovní centra mládeže, tak i další sportovní kluby, kde kladou důraz na výchovu dorostu. „Nese to své ovoce – a já věřím, že brzy vyroste nová generace úspěšných sportovců,“ očekává hejtmanka.

Z akce Vzpomínka na prázdniny.
Ukázky ozbrojených složek nadchly kluky bez rozdílu pohlaví
Ilustrační foto
Dva porody doma: jeden s radostí, jiný s rozpaky