Mohla byste popsat, co to vlastně dula je, pro koho je určena?
Dula je odbornice na doprovázení žen v těhotenství, při porodu a v období po porodu. Jedná se o pomáhající nezdravotnické povolání. Duly pomáhají jak prvorodičkám, tak ženám, které už porodní zkušenost mají. Doprovázejí jak samotné ženy, tak ženy spolu s jejich partnery. Doprovázíme u jakéhokoliv typu porodu - přirozeného bez medikace, tak porodu medikovaného nebo u císařského řezu.

S čím vším může rodičce pomoci, ať už v psychické, či fyzické rovině?
Dula ženě v těhotenství předává informace, dává tipy na kvalitní literaturu a zdroje podložené důkazy, podporuje sebedůvěru ženy a dodává jí podklady pro rozhodování. Pomáhá tak ženě (a jejímu partnerovi) s přípravou na porod. Může doporučit kurzy cvičení apod. pro těhotné. Pokud si to žena přeje, doprovází ji - a jejího partnera, pokud je přítomen - po celou dobu porodu. Dodává jí klid, pocit bezpečí, podporuje ji v komunikaci se zdravotníky.

Vlasta Jirásková, výkonná ředitelka České asociace dul.Zdroj: Vlasty JiráskovéMůže ženě navrhovat, jak se uvolnit, fyzicky jí pomáhat dotykem, podá pití, ručník, ponožky… Velmi důležité je, že ženu neopouští a je pro ni citovým zázemím, což porod usnadňuje a přináší velmi dobré porodní výsledky - kratší porody, více spontánních vaginálních porodů, méně císařských řezů, méně medikace, větší spokojenost s porodem, lepší zdravotní stav novorozence.

Podle vědeckých studií přináší doprovod vyškolenou osobou ty nejlepší statistické výsledky - lepší než podpora osobou blízkou, např. partnerem, i než osobou, která je součástí nemocničního personálu. Je vědecky potvrzeno, že pomoc duly má významný pozitivní dopad na fyzické a psychické zdraví matky a dítěte. Po porodu dula poradí s kojením, s péčí o miminko, vyslechne ženu, probere s ní zpětně porod, podporuje matku v jejích mateřských schopnostech.

Obrací se na duly v poslední době více žen? Máte nějakou statistiku, kolik případů to třeba bylo vloni? 
Poptávka po dulách stále roste. V roce 2017 duly České asociace dul doprovázely u 903 porodů, podpořily 1827 žen v těhotenství a 1404 žen v šestinedělí. Celkem vloni pracovaly se třemi tisíci žen. 

Zámek Hořovice
Zahrady zvou k návštěvě. Zámecké, ale i ty rodinné

Kolik dul evidujete ve Středočeském kraji? 
Ve Středočeském kraji působí asi 30 našich dul. 

Kdo se může stát dulou? Může být dulou i muž?
Dulou se stávají nejčastěji empatické ženy, které si uvědomují důležitost období přivádění dětí na svět a mají zájem pomáhat jiným ženám. Většinou samy jsou, ale nemusejí nutně být, matkou. Je velmi neobvyklé, aby byl dulou muž, ale ve světě už jsem se setkala se dvěma - jeden žije v Maďarsku, druhý v USA. Důležitou součástí pomoci duly matce totiž bývá vzájemná ženská sounáležitost. 

Pomáhá dula i po porodu?
Rozšiřujeme nabídku o pomoc "poporodních dul", které se specializují na pomoc ženám po porodu a mohou zcela zásadně usnadnit šestinedělí celé rodině. Poporodní dula čerstvou maminku povzbuzuje, aby odpočívala a nabírala síly na další měsíce a roky mateřství, aby se svým miminkem trávila co nejvíc času v posteli, kvůli vylučování těch správných mateřských hormonů. Poradí s kojením, jak pečovat o miminko, jak pečovat o sebe, může pomoct se staršími dětmi nebo třeba s vařením. Vyslechne vás a přijme takovou, jaká jste. 

Ilustrační foto
Kolik ve městech a obcích přibylo dětí? Někde ani jedno!