Sbírka odstartuje již brzy; jak uvedl ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec, Tříkrálová sbírka se odehraje od 1. do 14. ledna; koledníky v ulicích bude možné spatřit již po devatenácté.

Podle Jarmily Lomozové, která působí jako zástupkyně ředitele Arcidiecézní charity Praha, je na území středních Čech zhruba 1500 kasiček. K nim pochopitelně patří koledníci; jak vysvětluje, bývají to dost často stále ti stejní dobrovolníci z farností a škol. „Máme i případy, kdy rodiče dříve koledovali jako děti – a teď chodí koledovat se svými dětmi,“ popsala Jarmila Lomozová, že se z účasti ve sbírce může vlastně stát i rodinná tradice.

Dobrovolníci tedy jsou, ale zástupkyně ředitele Arcidiecézní charity Praha připouští, že by charita uvítala více koledníků – dobrovolníků. „Kdo by měl zájem se zapojit, tak možnost je stále otevřená,“ řekla. Celorepublikově se tak letos do sbírky zapojuje kolem 70 tisíc koledníků.

Eva Josefíková
Herečka Eva Josefíková: Naštvání je vlastně takový můj motor

Koledníci se ale často setkávají s pozitivní reakcí od lidí. „Mohu říct z vlastní zkušenosti, že tříkrálová sbírka není jen o finančním vítězku, ale i o setkávání, rozdávání radosti. Chceme udržet starou tradici tříkrálového koledování, přinášet lidem požehnání do domu,“ vysvětlila.

Kde ale výtěžek Tříkrálové sbírky pomáhá? Většina peněz zůstává přímo pro pomoc v regionu; jde o 65% výtěžku, který pomůže konkrétním věcem tam, kde jste darovali peníze, vysvětlují organizátoři charity. Dalších 15 % využije na své projekty diecézní Charita, 10 % pomáhá v zahraničí. Pět procent putuje na celostátní projekty, zbylých pět procent tvoří režii sbírky. „Koordinátoři místní charity rozhodují o 65 %, protože to jsou často místní farní charity, který samy poskytují sociální služby – pečovatelskou službu, domovy se zvláštním režimem, nízkoprahová denní centra,“ řekl Jarmila Lomozová.

V lednu roku 2018 otevřel Santo Pagana svou první restauraci Ristorante Santo v Mělníku v Okružní ulici. Nejdříve pendloval mezi Prahou a Mělníkem, ale za pár měsíců tu poznal svou přítelkyni a do Mělníka se trvale přestěhoval.
Santo Pagana: Gastronomie není práce, ale životní filozofie

Právě díky tomu, že se jedná o místní charity, tak znají místní situaci. „Často peníze z tříkrálové sbírky dofinancovávají sociální služby, aby je charity mohly dál poskytovat. Vědí, které jsou podfinancované, kde dlouhodobě finančně nevychází, ale v regionu je potřeba,“ podotkla. Sbírka je podle ní mezi lidmi populární právě proto, že pomáhá přímo v místě, kde lidé peníze darují.

Často se jedná ale i konkrétní pomoc konkrétním lidem, kteří se nachází v nezáviděníhodné situaci. „Koordinátoři vědí o lidech v tísni. Setkala jsem se i s jedním záměrem, že jedna seniorka bydlí sama, každoročně se jí přispěje na uhlí v zimě. Nebo se sociální rodině s více dětmi pomůže zaplatit kroužky – jako hudebku, nebo tábor, na co by rodina jinak neměla a jedná se o volnočasové aktivity, kdyby dítě nejelo bylo by vyčleněné. Často se jedná i o peníze na léky konkrétním rodinám,“ vysvětlila Jarmila Lomozová.

Jak se využije výtěžek sbírky, o tom rozhoduje Tříkrálové komise, která vychází z návrhu farní charity, nebo farnosti, která sbírku organizuje v konkrétním místě. Část výtěžku – tedy 15 % - je určeno pro diecézní záměry sbírky. „Pro rok 2019 jsme vybrali tři záměry. Podpoříme Poradnu Magdala, která se věnuje obětem násilí. Dále pak materiální pomoc nejchudším lidem v naší diecézi. A nakonec vybudování centra sociálních služeb Farní charity Vlašim,“ řekl Jaroslav Němec.

Herec Bolek Polívka.
Bolek Polívka: O Vánocích jsem býval hodně netrpělivý

Součástí Tříkrálové sbírky je také průvod v čele se třemi králi na velbloudech; tak se vlastně zahájí Tříkrálová sbírka. Průvod projde centrem Prahy v neděli 6. ledna. Průvod vychází v 15 hodin z Malostranského náměstí přes Karlův most a směřuje na Staroměstské náměstí. Tříkrálovým koledníkům se předtím v 14.30 dostane požehnání, v kostele sv. Josefa jej vyprosí arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka. Srdečně zveme k účasti především rodiny s dětmi i všechny, kdo chtějí spolu s námi vychutnat vánoční atmosféru,“ uvedl Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha. „Děti se budou moci vyfotit na velbloudech, dospělé, věříme, zaujme Rybova Česká mše vánoční, která celou akci uzavře."

Zkratka písmem K, M a B, kterou si vykládáme právě jako Kašpar, Melichar a Baltazar, původně pochází z Latiny, vysvětlila Jarmila Lomozová. Latinská zkratka znamená Christus Mansionem Benedicat – v překladu potom Kristus žehnej tomu domu. Česká republika není ale jediná země, kde se odehrává Tříkrálová sbírka – existuje také na Slovensku. „Tam jde celý výtěžek do zahraničí. U nás jde deset procent na pomoc do rozvojových zemí, máme projekt nemocnice v Ugandě,“ dodala Jarmila Lomozová.

Výtěžek sbírky 2018 najdete ZDE

Záměry využití sbírky 2019 najdete ZDE. 

Nemoc. Ilustrační foto.
Jeden 'dáreček' od přírody: v předvánočním období dorazila chřipka