Víkendový program může začít už v pátek večer, kdy se lze vypravit do muzea. Právě v pátek začíná jubilejní XV. ročník Festivalu muzejních nocí. Letos bude nabízet netradiční prohlídky, doplňková vystoupení a často i vstup zdarma do 8. června (alespoň tedy oficiálně; poslední z cyklu těchto akcí je ve středních Čechách plánována až na 23. červen).
Více informací ZDE

Hned v pátek zvou na své programy instituce v Kutné Hoře a v Mladé Boleslavi, v sobotu pak nočním muzejním ruchem ožije v rámci Středočeského kraje devět lokalit. Kubíčková doporučuje návštěvu Kutné Hory. „Tam se zapojí například České muzeum stříbra – Hrádek a Kamenný dům, Spolkový dům a kostel sv. Jana Nepomuckého, Dačického dům, Galerie Středočeského kraje v Jezuitské koleji, Vlašský dvůr, muzeum čokolády a další,“ nabídla pestrý výběr.
Informace o Kutnohorské muzejní noci ZDE

Vlastně ještě také během noci vyrazí v sobotu na trasu první účastníci legendárního dálkového Pochodu Praha - Prčice, jehož historie je dnes už starší, než většina účastníků: sahá až do roku 1966. Vybírat lze z řady tras různé délky, určených pro pochodníky i cyklisty – a nechybí ani jedna štreka vozíčkářská. Ta nejdelší, 70kilomerová, jež dala pochodu jméno, startuje v hlavím městě u stanice metra Háje skutečně již nad ránem: od 4.50 do 6.30.

Daleko méně námahy jistě budou muset vynaložit ti, kteří si v sobotu vyšlápnou na Karlovo náměstí v Kolíně. Po celý den, od jedenácté dopolední až do desáté večer, se tam bude konat vinný košt – degustační festival se zastoupením 16 vinařství. Program slibuje i „snoubení gastronomie s vínem“, hudební vystoupení – ale také vyžití pro děti, jež nabídku vinařů jaksi neocení. Více informací ZDE

Dokonce od pátku do neděle platí pozvána do Kladna, kde sportovní hala u akvaparku hostí jeden z největších zápasnických turnajů u nás. TJ Sokol Hnidousy-Motyčín pořádá Mezinárodní turnaj Lidice – Sokolský pohár 2019: jeden z nejvýznamnějších mládežnických turnajů v řeckořímském zápase a volném stylu, kterého se účastní mladí zápasníci z 13 zemí. Informace a program ZDE

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Web to říká jasně: hlavní událostí jsou peníze na kotle

Ubytovna. Ilustrační foto.
Bytová nouze trápí i Benešovsko. Sociálních bytů je ale málo