Zkušené cestující by ale nemělo nic zaskočit. Rok co rok to bývá stejné: na Štědrý den je provoz utlumen už od podvečera. A v období mezi svátky (kdy to letos kalendář zaonačil tak, že si dovolenou snažil naplánovat snad každý, kdo jen trochu mohl) je třeba počítat s omezením provozu na prázdninový režim.

Štědrý den připadá na pondělí, ale jezdit se v systému Pražské integrované dopravy zprvu bude podle sobotních jízdních řádů. Kdo se vypraví do Prahy, musí počítat s tím, že noc přijde dřív než kdykoli jindy: už od 16. hodiny se provoz denních linek začne omezovat a úderem 18. hodiny začne noční provoz. Platí to i pro metro, jehož vlaky budou už večer a pak i v noci jezdit v 20minutových intervalech. Příměstské linky autobusů pojedou podle jízdních řádů – ovšem pozor: některé spoje v něm mají poznámku hovořící o tom, že nejedou 24. a 31. 12. Pro noční příměstské linky pak platí zvláštní jízdní řády.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na předvánočním setkání s novináři.
Holčičku chce hejtmanka přivést na svět v utajení

Vlaky se přes den řídí jízdním řádem platným pro neděli. Spolehnout se na to však lze jen do 18. hodiny. Pak začne být provoz omezován – a po osmé večer zhruba do desáté už budou vlaky jezdit v hodinových intervalech pouze na linkách S1 (z Prahy na Kolín přes Český Brod), S2 (na Kolín přes Lysou nad Labem a Nymburk), S4 (na Kralupy nad Vltavou a Vraňany), S5 (na Kladno), S7 (nově spojnice Český Brod – Praha – Beroun), S9 (nyní trasa Lysá nad Labem – Praha – Benešov u Prahy) a S22 (na Milovice přes Lysou nad Labem). Nelze počítat ani s oblíbeným nočním rozjezdem do všech směrů z pražského hlavního nádraží o půl třetí ráno.

V úterý, kdy je 1. svátek vánoční, platí nedělní jízdní řády. V těch nicméně příměstské autobusy mohou mít vyznačena omezení. Nedělní režim platí i na železnici – přičemž opět nelze počítat s nočním rozjezdem z pražského hlavního nádraží. Nedělní jízdní řády se pak uplatní rovněž na Štěpána; ve středu 26. prosince.

Ve čtvrtek a v pátek budou platit jízdní řády pro pracovní dny – avšak v již zmíněném prázdninovém režimu. Nic mimořádného se nechystá ani na povánoční víkend. Zvláštní jízdní řády se uplatní až v pondělí 31. prosince, kdy poslední den roku patří silvestrovským oslavám.

Ilustrační foto.
Cena řemeslníků roste, firmy se o ně perou
Robot Master Pepper umístěný na Terminálu 2 na letišti v Praze.
Roboti mohou v Česku „vzít“ práci až 3,4 milionu lidí. A to úředníkům i účetním