Se speciálním svatoludmilským programem tam v rámci festivalu Rosa Bohemica vystoupí od 16 hodin soubor staré hudby Ensemble Sporck.

Novinka zrozená z hudebního ticha

Festival Rosa Bohemica, jehož programy jsou pro posluchače připraveny od konce června do sklonku listopadu, je novinkou, jejíž první ročník vzešel z „všeobecného hudebního ticha“. Tak se vyjádřila zpěvačka Gabriela Eibenová, která je uznávanou interpretkou barokní hudby.

Lázeňské město se potřetí připojilo ke Světovému dni srdce.
OBRAZEM: V Poděbradech si připomněli pochodem červených trik Světový den srdce

Když kvůli opatřením proti šíření koronaviru musela přestat koncertovat, vytvořila tým, který na přelomu loňského a letošního roku připravil plány na společné setkávání v lepších dobách: nový hudební festival. Festival, který spojí setkání se zážitky z výkonů vynikajících interpretů s návštěvami pozoruhodných míst ve středních Čechách i v okolí.

„Zahrnuje koncerty, divadelní představení, přednášky a výstavy; to vše na mimořádně krásných místech české krajiny,“ připomněla Eibenová. S tím, že jestliže se většina akcí odehrává o víkendech, návštěvníci si umělecký zážitek mohou spojit i s procházkou, výletem či návštěvou muzea. „Festival má zatím skvělou návštěvnost, pochvaluje si organizátorka. S ohledem na nejistotu spojenou s pořádáním akcí v uzavřených prostorách nejprve došlo na představení pod širým nebem: v Heroldových sadech v Praze, Čapkově památníku ve Staré Huti u Dobříše, kde zazněly Čapkovy fejetony v podání Petra Kostky, nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci zase rozezvučela gotická hudba v interpretaci Scholy Gregoriany Pragensis… Programy i umělci jsou tedy vybíráni přímo pro dané místo. Platilo to třeba i pro zámek v Roztokách, kde hudebníci souboru Collegium Marianum byli umístěni tak, jak to dělával Ludvík XIV. při svých soukromých koncertech v zámeckých komnatách. Koncertovalo se i na zámcích v Nižboru, Pátku nad Ohří – a nejnověji v pátek v kolínské synagoze; tam zpěvačka Eliška Tesařová představila svět tužeb a nářků sefardských židů.

Koncerty, přednáška i výstava

Nyní se na úterní odpoledne chystá v románské rotundě na Budči koncert barokní hudby k poctě sv. Ludmile; uskuteční se jako součást celodenních svatováclavských slavností. Na akci volným vstupem také světici připomene výbor z textů kronikáře Václava Hájka z Libočan. Rovněž však zazní výňatky z Postily pátera Antonína Koniáše určené pro den sv. Václava. Právě toho Koniáše, který má v obecném povědomí pověst paliče českých knih v „době temna“. Na závadné knihy se skutečně zaměřoval – ne vždy však šlo o jejich likvidaci spálením – nicméně jeho život i působení byly mnohem barvitější.

Z prvního ročníku pouličního festivalu Múzy na Valech.
Pouliční festival vytáhl Nymburáky za Múzami na Valech

Festivalové dění se pak přesune do Kutné Hory, kde soubor Musica Florea na 10. října chystá slavnostní večer věnovaný sv. Janu Nepomuckému; v kostele, který mu je zasvěcen. Od blahořečení tohoto světce si letos připomínáme 300 let. Věnován mu bude také koncert barokní hudby, který 3. listopadu zazní v Zrcadlovém sále zámku v Kosmonosích: hudební část festivalu uzavře koncert souboru Ensemble Inégal. Ten v době pandemie nahrál CD s dílem Samuela Capricorna – vynikajícího raně barokního skladatele původem z Žerčic nedaleko Kosmonos, který v pobělohorské době musel odejít do exilu. „Křest tohoto CD proběhne právě v Kosmonosích,“ připomněla Eibenová.

Doprovodný festivalový program ještě dvakrát zavítá do Nového Strašecí. Nejprve to bude 21. října, kdy přednáška muzikologa Jiřího K. Kroupy v Kavárně Kaffka představí Rosu Bohemicu: vzácný tisk ze 17. století, který dal jméno celému festivalu. A festivalovou tečkou se v Novém Strašecí stane výstava obrazů Juraje Szedláka. Bude zahájena vernisáží 28. listopadu – a potrvá až do Vánoc.