Jde o peníze i politiku

Deset milionů pro sraz motorkářů – a není to málo? S touto otázkou překypující ironií se obrací na středočeské radní Martin Kupka (ODS) – donedávna náměstek hejtmanky a nyní opoziční zastupitel. Žlučí mu hnulo hlasování středočeských radních o plánech na finanční podporu pro uspřádání pražských oslav 115. výročí značky Harley-Davidson, spojených i s oslavou 90. narozenin Harley-Davidson Clubu Praha.

„Krajská koalice v novém složení ANO, ČSSD a komunisti nestačila ještě nic pozitivního udělat a rovnou spadla do střetu zájmů jako hrom,“ durdí se předseda klubu zastupitelů ODS Kupka. Tajemník klubu Jiří Dalecký Deníku sdělil, že ruku zvedl i radní za ANO, „který je léta spojen s organizátorem tohoto setkání“. „Teprve v reakci na kritiku otevřeného střetu zájmů při svém hlasování rezignoval podle veřejných zdrojů na členství v představenstvu společnosti, která má dotaci čerpat. To už ale usnesení platilo,“ uvedl Dalecký. Nikoho sice nejmenoval, zjevně však měl na mysli právníka Roberta Bezděka. Ten je od říjnového zemětřesení ve středočeské koalici krajským radním pro oblast bezpečnosti a ICT.

Starosta Benešova Petr Hostek a jeho Harley-Davison Fat Boy. Se stejným modelem jezdil ve filmu Terminátor také Arnold Schwarzenegger.
Harley-Davidson oslaví výročí i ve středních Čechách

Výjezdy z Prahy do okolí

O tom, že o chystaném srazu harleyářů věděl díky aktivitám ve společnosti Klasik Moto opravdu hodně, ukázal Bezděk už na veřejném zasedání krajských zastupitelů v září. Tehdy se v rámci debaty o prioritách turistického ruchu ve středních Čechách strhla debata o tom, zda motorkářské setkání, jež bude hlavní město hostit na holešovickém Výstavišti od 5. do 8. července příštího roku, má být považováno za jeden z vrcholů turistické sezony ve středních Čechách. 

Bezděk upozornil, že na této akci, díky níž se naše země dostane do světových médií, je očekáváno sto tisíc lidí a šedesát tisíc motocyklů. A akce si zaslouží krajskou podporu, protože návštěvníci budou bydlet a utrácet nejen v hlavním městě. Přímo program oslav počítá i se zapojením lokalit v okolí: mimo jiné s návštěvami vojenské expozice v Lešanech, ale i Karlštejna, Konopiště nebo i Drábských světniček. A stranou nemají zůstat ani třeba Mělník, Poděbrady, Kutná Hora nebo Rakovník. To, že program srazu opravdu má být pražsko-středočeský, ostatně potvrzují i webové stránky akce.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Zprovoznění turniketů na hejtmanství je trnem v oku ODS

Kdo hlasoval a kdo ne?

To, že v přímé souvislosti se srazem motorkářů mohou střední Čechy očekávat desítky tisíc návštěvníků, nezpochybňuje další krajský zastupitel za ODS a poslanec Jan Skopeček. „Také jsme hlasovali pro jeho zařazení do plánu akcí Středočeské centrály cestovního ruchu,“ připustil. Zářijové hlasování středočeských zastupitelů ostatně vyznělo poměrně přesvědčivě: na strategické cíle cestovního ruchu v roce 2018, kde podpora motorkářských oslav figurovala, nakonec po diskusi kývlo 41 zastupitelů ze 46 přítomných. Proti se nezvedla ani jediná ruka; pět se zdrželo hlasování.

Že by však měl kraj na podporu akce vynaložit deset milionů? Rovněž Skopeček odmítavě vrtí hlavou. „Neadekvátní a neakceptovatelné,“ shrnul svůj postoj do dvou slov. Lze tak očekávat úpornou bitvu na prosincovém zasedání zastupitelů. Právě členové krajského zastupitelstva by totiž měli přijmout konečné rozhodnutí. Stanovisko radních nicméně vyznívá jednoznačně: odsouhlasit příspěvek jich doporučilo deset z jedenácti. Po pěti z ANO i z ČSSD. Od vedoucího oddělení komunikace kanceláře hejtmanky Marka Rejmana získal Deník informaci, že jeden z radních se hlasování zdržel: Robert Bezděk z ANO. Ten, kterého ODS podezřívá ze střetu zájmů. 

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Audit středočeské správy silnic, v souvislosti s nímž padla koalice, startuje

Čekají se peníze i sláva

Rejman připomněl, že mínění radních ovlivnil nejen zastupitelstvem schválený materiál o strategii cestovního ruchu, ale také studie společnosti KPMG, která analyzovala ekonomické dopady motorkářských oslav na region. Plyne z ní, že při očekávaném počtu 100 tisíc návštěvníků, kteří budou utrácet v České republice, dosáhne celková útrata za zboží a služby 1,15–1,25 miliard korun, což z daní a dalších příjmů má pro veřejné rozpočty představovat přínos 510–550 milionů korun. 

„Středočeský kraj očekává, že alespoň deset procent z těchto peněz bude realizováno ve Středočeském kraji,“ uvedla Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. S dodatkem, že z rozpočtového určení daní by to znamenalo přínos pro kraj ve výši 50 milionů, přičemž jde také o zcela ojedinělou příležitost pro středočeské drobné a střední podnikatele – převážně poskytovatele služeb. „Není vyčíslena mediální hodnota prostoru pro Středočeský kraj, který akce přinese celosvětově; odhady jdou do desátek milionů korun,“ doplnila Frintová.

O tomhle všem ostatně přijdou přímo na jednání zastupitelů pohovořit také organizátoři akce. Deníku to sdělila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Prezentace se bude týkat nejen peněz utracených návštěvníky oslav, a tedy příjmu do daňových rozpočtů, ale také propagačního přínosu našemu kraji v zahraničí,“ potvrdila.

Ilustrační foto.
Zajímavé pronájmy bytů z trhu rychle zmizí. Pryč bývají během několika dnů

Komu přidat a komu ubrat?

Hejtmanka, k jejímž přímým kompetencím nyní patří i oblast cestovního ruchu, zdůraznila, že oslavy 115. výročí kultovní americké značky jsou prestižní a exkluzivní příležitostí k prezentaci Středočeského kraje celému světu. „Když byla tato akce dobrá pro Řím v roce 2013, kam přijelo sto tisíc návštěvníků, proč by neměla být stejným přínosem i pro nás? Buď toho využijeme, nebo se budeme jen pasivně koukat,“ nabízí Jermanová ke zvážení. Italskými oslavami 110. výročí ostatně argumentoval v září během debaty o turistických prioritách kraje i její tehdejší náměstek Vít Rakušan (STAN), který měl cestovní ruch na starosti původně.

Podobné stanovisko – včetně důrazu na očekávaný přínos pro veřejné rozpočty převyšující půl miliardy korun – mimochodem zmínila již před pěti měsíci ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Zdůraznila, že konání oslav je pro Českou republiku, Středočeský kraj i Prahu poctou – a současně šancí ukázat krásy naší země motocyklovým fanouškům z mnoha zemí. A totéž nyní připomíná Jermanová: „Harley-Davidson je obrovskou ikonou mezi světovými značkami; přidělení oslav do České republiky považuji za čest.“

Hejtmanka současně podotkla, že pokud chce ODS dotaci neudělit nebo snížit, může podle toho jednat na zasedání zastupitelů. Přesně to se také chystá. „Výše dotace je ztrátou rozumu a neschopností určit si priority, které je v kraji potřeba zafinancovat,“ uvedl Skopeček. A hned začal vypočítávat: podfinancovanost krajských středních škol, nedobré silnice, dluhy v nemocnicích… „Deset milionů by stačilo například k podpoře hned několika důležitých projektů v krajských školách, včetně nezbytné obnovy počítačové techniky a stavebních úprav. Obrovskou pomoc by podobná částka znamenala i pro středočeské sportovní kluby,“ zabrousil Skopeček do resortu, který měl do října svěřený v pozici radního. Rýpl si současně do komunistů otázkou, zda akci spojenou s kulturou amerických motorkářů podpoří raději, než třeba více peněz pro domovy seniorů. Také Kupka zahrál na stejnou notu: „Balík peněz je jen jeden. Pokud nová koalice na jedné straně pomůže takovou částkou akci motorkářů, musí na druhé straně zkrátit pomoc pro školy, nemocnice, domovy seniorů a sociální ústavy.“

V historických prostorách Českého pánského klubu Obecního domu v Praze uspořádala v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tiskovou konferenci k představení projektu 100 let české státnosti – celý rok trvajících oslav, které vyvrcholí 28. října
Oslavy 28. října se protáhnou na celý rok

Dozvuky až na oceán?

Hejtmanka vnímá situaci jinak. Kupka podle jejích slov „velmi hazarduje s pověstí České republiky v zahraničí“. „Skandál, který se snaží vyvolat, zcela jistě neunikne pozornosti v sídle společnosti v zámoří,“ předpokládá Jermanová, že ozvěna středočeského handrkování dolehne až do Milwaukee.

Kupka ovšem trvá na svém: upozornil, že klub občanských demokratů desetimilionovou dotaci určitě nepodpoří: vyzve k jejímu „realistickému snížení“. Na prosincovém zasedání krajského zastupitelstva tak lze očekávat obrovskou bitvu – a zřejmě i dost emocí. Alespoň v současné chvíli (ještě ne příliš vzdálené od koaliční roztržky a říjnových změn ve vedení kraje) se zdají být karty rozdány tak, že volení zástupci občanů budou stavěni do role těch, kteří mají najít odpověď na nelehkou otázku. Co je pro vás víc: děti, pacienti a senioři ze středních Čech, nebo motorkáři z celé Evropy, kteří zjevně netrpí nedostatkem?

Ilustrační foto.
Češi opět nakoupí pro lidi v nouzi. Startuje národní potravinová sbírka

Předpokládané souvislosti pražských oslav značky Harley-Davidson:
- Očekává se příjezd 100 tisíc návštěvníků s až 60 tisíci motocykly, přičemž až 80 procent účastníků přicestuje ze zahraničí – zvláště z Německa, Francie, Itálie a Švýcarska (většinou z dojezdové vzdálenosti do tisíce kilometrů)
- Kromě 60 tisíc řidičů motocyklů má dorazit 18 tisíc spolujezdců a 18 tisíc návštěvníků bez motocyklů; další čtyři tisíce spadají do kategorie „ostatní“
- Typický návštěvník je ve věku mezi 30 a 50 roky, je ekonomicky aktivní, má vysoký příjem a motocykl pro něj není každodenním dopravním prostředkem, ale reprezentuje jeho sociální status; na sraz přijíždí ve skupině
- Zahraniční návštěvník podle předpokladů stráví v České republice tři až pět dnů a každý den utratí 3500–4700 Kč (především za ubytování a gastronomii); domácí návštěvníci stráví na akci 2–3 dny, přičemž denně utratí 1100–2500 Kč
- Očekávaných sto tisíc návštěvníků celkem v České republice utratí za zboží a služby1,15–1,25 miliardy korun (na čemž se až z 94 procent budou podílet cizinci); z daňových a jiných příjmů to má znamenat přínos pro veřejné rozpočty 510–550 milionů korun
- Pražský rozpočet by měl získat v rámci rozpočtového učení daní a místních poplatků 26–28 milionů korun; celkový počet plných měsíčních pracovních úvazků vyvolaných vlivem ekonomické útraty návštěvníků akce je vyčíslen na 19–20 tisíc
- Akce bude mít velký ohlas jak v tradičních médiích, tak ve vlastních propagačních kanálech organizátorů (například vlastní časopis, e-mailová databáze), ale i v rámci marketingové komunikace strategických partnerů akce 

Zdroj: Informace Krajského úřadu Středočeského kraje o studii KPMG

Záchytné parkoviště P+R
Praha zvětší P+R parkoviště na Černém Mostě i na Zličíně