Detektivové Toxi týmu územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Západ začali drogové kšefty rozplétat od listopadu. Když v pondělí společně s kolegy z dalších složek udeřili, měli výrobu perníku i jeho distribuci detailně zmapovány. Čtyři lidi zadrželi ve středních Čechách, pátého podezřelého na severu – a do metropole si zajeli pro dvě varny. „Jedna se nacházela v prostorách bývalé ledárny na poměrně frekventovaném místě poblíž cyklostezky, kde výrobci mohli drogu snadno distribuovat koncovým uživatelům; druhá v rekreační chatě v Lipencích,“ konstatovala Pučelíková. Tato chata není policii neznámá; úspěšné protidrogové razie se tam odehrály již několikrát.

Požár v obci Jince na Příbramsku.
Třičtvrtěmilionovou škodu mají na svědomí plameny vzešlé z popela

Kromě kompletních laboratoří našli kriminalisté také značné množství chemikálií – tak velké, že si kvůli bezpečné manipulaci přizvali k domovním prohlídkám na pomoc hasiče. „K jedné ze zajištěných laboratoří byli nuceni přivolat také pyrotechnika, neboť se na místě nacházely i třaskavé chemické látky,“ doplnila Pučelíková. Konstatovala, že se našly rovněž dvě kradené motorky. Ty budou vráceny majitelům.

Mezi pěticí zadržených je 38letá narkomanka, v minulosti již kvůli drogám odsouzená, která je nyní ve čtvrtém měsíci těhotenství. V policejní síti uvízl i recidivista, který se s drogami zapletl už v osmdesátých letech – a postupně si kvůli této trestné činnosti odseděl už deset let. Konzumenty drog jsou podle policie i další předpokládaní komplicové, z nichž někteří už také mají z minulosti škraloup kvůli drogové nebo majetkové trestné činnosti. Celá pětice vyslechla obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami, kdy v případě odsouzení mohou být ve hře tresty od dvou do deseti let. Pro tři z obviněných požadují kriminalisté vazbu.

„Kriminalisté odhadují, že z množství chemikálií nakoupených za celou dobu působení této skupiny – včetně zajištěných látek – by se mohlo postupně podařit vyrobit až 40 kilogramů pervitinu,“ poznamenala Pučelíková.

Ilustrační foto
Hračka zapomenutá u kluziště se objevila v nabídce internetového bazaru