V neděli večer o tom informoval mluvčí kraje David Šíma s tím, že asistenční centrum sloužící jako informační středisko i místo prvního kontaktu pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří se dostanou do centrální části České republiky, by od úterka mělo začít fungovat v centru hlavního města: v objektu Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí.

O jeho zřízení, stejně jako o tom, že bude fungovat pod označením KACPU neboli Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, se rozhodlo na nedělním jednání pracovní skupiny středočeského krizového štábu svolaném hejtmankou Petrou Peckovou (STAN), kterého se účastnil i primátor metropole Zdeněk Hřib (Piráti).

Žena pláče po přechodu na slovenském hraničním přechodě v Uble (Ubľe), 27. února 2022. Slovensko uvedlo, že po ruské vojenské operaci na Ukrajině vpustí do země prchající Ukrajince.
Hlavní město se aktivně zapojuje do řešení krize na Ukrajině

„Ve spolupráci s hlavním městem Praha i s Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, krajským policejním ředitelstvím a dalšími složkami, které pomáhají s řešením migrační vlny, zajistíme fungování asistenčního centra pro obyvatele Ukrajiny, které vyhnala z jejich domovů válka,“ uvedla Pecková. S tím, že uprchlíkům má pomáhat s registrací, zajištěním ubytování – a současně má shromažďovat nabídky humanitární pomoci. Vše bude propojeno v rámci celé metropolitní oblasti – s umístěním v centru Prahy. Alespoň prozatím; kraj je připraven reagovat na vývoj situace. „Ve chvíli, kdy bude třeba, jsme připraveni zřídit i detašovaná pracoviště v kraji,“ uvedla hejtmanka.

Už nyní na telefonním čísle 950 870 420 nepřetržitě funguje středočeská informační linka. Ta současně přijímá nabídky občanů Středočeského kraje, kteří mohou ukrajinským uprchlíkům nabídnout ubytování. Krajský úřad však současně žádá, aby lidé v dobré vůli tuto linku nezahlcovali: nabídku ubytování je tak lepší zaslat písemně na e-mailovou adresu pomocukrajine@kr-s.cz. Důležité je uvést kontakt na poskytovatele, místo ubytování, kapacitu – a také za jakých podmínek je ubytování nabízeno.

Jakoukoli pomoc hejtmanka Pecková oceňuje a děkuje za ni. „Jsem neskutečně vděčná za velkou vlnu solidarity s Ukrajinou a jejím lidem. Chodí mi obrovské množství nabídek do e-mailu i do SMS. Věřím, že společně dokážeme pomoci každému, kdo bude na území našeho kraje hledat ochranu před barbarskou invazí,“ konstatovala.