Po dopravcích, jejichž řidiči se rozhodnou stávkovat, bude vedení kraje podle jejích slov požadovat, aby zajistili náhradní dopravu. Zopakovala tak středeční stanovisko Asociace krajů ČR, podle něhož kraje nemají uzavřeny smlouvy se šoféry, ale s dopravci – a ti tak musí i v den stávky zajistit, aby se lidé dostali do práce. Jinak by porušili platné dohody. Na tom trvá i hejtmanka: dopravu v nasmlouvaném rozsahu, za kterou kraj platí, musí firmy zajistit. Pokud se tak nestane, může dojít na smluvní pokuty.

Čtěte také: Mají autobusáci důvod ke stávce? Rozhodnou se sami

Ve Středočeském kraji pracuje více než dva tisíce řidičů autobusů, které zaměstnává 24 firem, se kterými má kraj uzavřené smlouvy o zajišťování linkové dopravy. Rozhodnutí, zda se ke stávce připojí, nebo nikoli, je na každém z nich. Odboráři v jednotlivých regionech nicméně o tom, jak se zachovají, jednají společně – a krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) ve čtvrtek potvrdil středeční informace, že problémy lze očekávat hlavně na Příbramsku. Byť z pohledu zaměstnavatele právě tamější autobusáci důvod stávkovat nemají. „S příbramskými řidiči jsme na letošek už uzavřeli kolektivní smlouvu – a souhlasili s letošním zvýšením platů, které jsme jim dali," zdůraznil generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka. „Podle mého názoru nemají ke stávce důvod; za poslední dva roky jsme řidičům právě v Příbrami přidali více než 10 tisíc korun měsíčně," konstatoval.

Středočeský kraj patří k regionům, kde peníze na vládou garantované navýšení platů řidičů již hejtmanství začala firmám provozujícím autobusy posílat. Už od prosince je součástí schváleného rozpočtu kraje na letošní rok 124 milionů korun určených právě na navýšení platů řidičů. Nyní jsou uzavírány dodatky ke smlouvám mezi jednotlivými dopravci a hejtmanstvím, na jejichž základě se peníze vyplácejí.

Většina řidičů dostala přidáno již od ledna – s tím, že navýšení ve mzdách za leden a únor hradily dopravní firmy. Některé se netají tím, že bez peněz od kraje by s výplatami za březen už měly problémy.

Čtěte také: Ceny pohonných hmot ve středních Čechách opět klesly