Nic z toho nezabránilo uspořádání on-line workshopu zaměřeného na možnosti uplatnění studentů Imperial College London ve vybraných výzkumných organizacích ve středních Čechách – a obecněji i na představení stáží a pracovních příležitostí se zaměřením na fyzikální a biotechnologické obory v České republice a na Slovensku.

O podrobnostech spolupráce v lednu

Deník o vzájemných kontaktech, uskutečněných elektronickou cestou, informovala Mirka Kremrová ze Středočeského inovačního centra, jež se na uspořádání workshopu podílelo společně s Česko-slovenským studentským klubem Imperial College. „Zatím to byl první kick-off projektu,“ uvedla k dotazu Deníku, zda lze už připomenout některé konkrétní výsledky. Pojmem kick-off se označuje začátek větší akce; typicky výkop zahajující sportovní utkání. „Diskuse a rozhovory budou pokračovat v lednu,“ sdělila Kremrová.

Psycholog středočeské záchranné služby Ondřej Heřman.
Jediný opilý muž dokázal během hodiny zaměstnat šestnáct lidí

Pomyslného výkopu do mače spolupráce, který by neměl mít poražené, ale jen vítěze na obou stranách, se zúčastnili ředitelé tří středočeských výzkumných organizací. S prestižní univerzitou v Londýně, jejímž hlavním zaměřením jsou věda, medicína, strojírenství a obchod, se v rámci on-line akce s názvem Opportunities in Natural Sciences in the Czech Republic and Slovakia zúčastnili ředitel laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech Roman Hvězda, ředitel sousedícího laserového centra HiLASE Tomáš Mocek a ředitel Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR z centra Biocev ve Vestci Bohdan Schneider. „Svá pracoviště a možnosti stáží představili zhruba 20 studentům Imperial College,“ uvedla Kremrová.

Načasování je pro studenty velmi aktuální. Právě nyní si plánují letní stáže a uvažují o tom, které instituce v souvislosti s tím osloví. Možnosti jsou prakticky neomezené – a po celém světě. Proto se i středočeské instituce ozvaly s připomenutím, že také v okolí Prahy se dělá veda na špičkové úrovni. „Reakce studentů na prezentace byly velice pozitivní; je tedy možné, že se v létě 2021 připojí k výzkumným skupinám právě z těchto institucí. Vše samozřejmě záleží na vzájemné shodě s řediteli nebo s příslušnými vedoucími,“ shrnula Kremrová první dojmy.

Putování mozků od západu na východ

Prezident spolupořádajícího studentského klubu Daniel Ringrose, student 4. ročníku v oboru materiálových věd, akci zhodnotil slovem „vynikající“. „Je skvělé vidět, že výzkumné ústavy doma v České republice a na Slovensku dosáhly úrovně mezinárodního uznání. To nyní může přilákat studenty z elitních škol z celého světa, aby přišli provádět špičkový výzkum,“ ocenil. Odkázal také na Mockova slova „reverse brain-drain“ (pohyb mozků nikoli směrem z méně rozvinutých zemí do těch vyspělejších, ale naopak) i na to, že se těší na další spolupráci se Středočeským inovačním centrem.

Jeho projektová manažerka pro oblast výzkumu a vzdělávání Martina Vycudilíková přikyvuje. „Tato aktivita skvěle zapadá do konceptu projektu Welcome Office, jehož cílem je představit inovační a výzkumné prostředí Středočeského kraje vědcům a studentům ze zahraničí – a především přivést do kraje nové talenty, kterými studenti Imperial College bezpochyby jsou,“ zdůraznila. S poznámkou, že v oblasti vědy, výzkumu a nových technologií má Středočeský kraj opravdu co nabídnout. A také ona hovoří o plánech na pokračování. „V příštím roce bychom rádi zorganizovali další podobné workshopy, které propojí středočeské výzkumné organizace se studenty nebo absolventy této i dalších prestižních zahraničních univerzit,“ plánuje Vycudilíková.

Díky nejnovějším vědeckým metodám mohli sledovat, jak se stromy mění v zá- vislosti na změnách klimatu a podmínek jejich života.
Osud lesů za sto let určujeme nyní. Vědci zmapovali jejich vitalitu

Koneckonců – už při prvním „kick-off“ nezůstalo jen u soustředění pozornosti jen na vazby k Imperial College. V programu vystoupili jak její starší studenti či absolventi, kteří již absolvovali několik stáží po celém světě nebo působí ve výzkumných organizacích, tak se připojili i čeští a slovenští studenti jiných univerzit v britské metropoli: King's College London a University College London.