A aplikovaných dávek bude nadále přibývat, jestliže ve všech 22 očkovacích místech a centrech, kde se s vakcinací začalo ve velkém, nadále pokračuje v činnosti. Dosavadní plány vedení kraje počítají s utlumováním jejich působení nejspíš ke konci srpna.

Milionový přelom přišel podle Frintové shodou okolností právě v den, kdy hejtmanka Petra Pecková (STAN) a krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) pokračovali v putování po očkovacích centrech, aby jejich týmům vyslovili poděkování za jejich práci. Konkrétně se vydali do Nymburka, Městce Králové a Říčan. „Vznikly týmy, na které je spolehnutí; lidé jsou spokojení, všechno běží na naprosto profesionální úrovni,“ chválí Pecková průběh očkování v kraji.

Nehoda vodáků v Českém Šternberku.
Mohlo jít o trestný čin. Policie vyšetřuje tragickou nehodu vodáků na Sázavě

Dodávky vakcín jsou sice ve srovnání se stavem před několika týdny nižší, čekací doby se však podle Pavlíkových slov nijak zásadně neprodloužily. „Je to i díky tomu, že jsme si pro jistotu vytvořili mírnou rezervu,“ vysvětlil radní. Potvrzuje, že v průběhu srpna se dá očekávat postupné omezení provozu očkovacích míst. „Stále směřujeme k cíli, který jsme avizovali – od září vrátit prostory původním účelům, aby se do nich mohla vrátit kultura či sport, pokud to bude možné. A stále platí, že v našich zdravotnických zařízeních chceme zachovat ambulance, kde se bude i nadále očkovat,“ vysvětlil Pavlík, že dříve představené plány se nemění.

Celkově bylo ke středečnímu ránu evidováno 1 192 272 dávek aplikovaných Středočechům. Řada obyvatel kraje se nechala očkovat v Praze. Takzvaně dokončené očkování (což ve většině případů znamená aplikaci druhé dávky) má nyní zhruba čtyři sta tisíc Středočechů.