Jedna z nich, působící na Mladoboleslavsku, tenhle nápad pochvalně kvitovala už v prosinci v ohlasech na sociální síti, kdy hejtmanka úvahy o možném koci Středočecha představila na facebooku. Vhledem k množství jsou prý tyhle tiskoviny pro pošťačky příliš objemné i těžké.

Na těchto plánech se nic nemění, řekla Deníku Pecková. „Bude vytištěno poslední číslo věnované očkování proti koronaviru – celé se zamřením výhradně na očkování – a pak vypovíme smlouvu s tiskárnou i s distributorem,“ plánuje Pecková. „Pak budeme řešit, co dál,“ konstatovala.

Nový ředitel krajského úřadu Jan Louška s hejtmanskou Petrou Peckovou.
Proměnit úřad v hodnotnější instituci. To je cíl nového ředitele na hejtmanství

Faktem je, že nynější vedení kraje hodně sází na kontakt s občany prostřednictvím sociálních sítí; i sama hejtmanka je nebývale aktivní na facebooku i na twitteru. Jejich prostřednictvím se lze k občanům obracet aktuálně – a bez dalších nákladů.

Středočech vycházel jako pravidelně vydávaný krajský měsíčník v minulosti. Měl i svoji internetovou podobu. Tu pak v minulém volebním období vystřídal krajský portál Středozdemě.cz – a tiskovina krajského úřadu v papírové podobě se vytratila docela. Po dvou letech, v srpnu 2019, však vedení kraje vydávání obnovilo – s tím, že nevyužívá služeb externí redakce, ale jde o produkt vznikající přímo na krajském úřadu; v rámci činnosti oddělení tiskového a PR, které je součástí odboru kancelář hejtmanky.

Největší rozruch kolem Středočecha se objevil v době kolem říjnových krajských voleb, přesněji po vydání loňského zářijového čísla. Krajská tiskovina zveřejnila rozhovor s tehdejší hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO), nabízející její hodnotící pohled na tehdy končící čtyřleté volební období.

Na zveřejnění článku pod titulkem Středočeský kraj je v nejlepší kondici v historii reagoval Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí vyměřením 18tisícové pokuty krajskému úřadu – podle dohledového úřadu redakce porušila zákaz vést volební kampaň na stránkách tiskovin placených z veřejných peněz. Vadila zejména slova, že hnutí ANO splnilo naprostou většinu toho, co slibovalo ve svém programu před volbami v roce 2016.

Očkovací vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.
Jednu z vakcín senioři odmítají - a vláda je zticha, posteskla si hejtmanka

Následně se rozpoutaly debaty, zda uložená sankce za přestupek bude uhrazena z veřejných peněz. Nebyla. V listopadu zveřejnil krajský úřad doklad, že peníze za pokutu v plné výši uhradila tehdejší vedoucí kanceláře hejtmanky Hana Mastrini.