Například v Máslovicích na Praze-východ se v sobotu 28. ledna uskuteční masopustní rej doprovázený vesnickou zabíjačkou, přičemž v pravé poledne dojde i na soutěž v pojídání jitrnic.

„Bude to velké, přijedou i dvě televize,“ sdělil Deníku Jaroslav Němec přezdívaný Maxijedlík. Šampión v závodním hltání čehokoli, jehož nenápadná postava doslova klame tělem, je v Máslovicích častým hostem. Opakovaně tam také v soutěži jedlíků zvítězil.

Jedlo se přitom leccos – i chleba s máslem. Tentokrát obec, kde program vesnické zabíjačky začne po jedenácté hodině, láká na čerstvé pochoutky z čuníka a masopustní dobroty. Od 12 hodin nabídne zmiňovanou soutěž v polykání jitrnic, o hodinu později je plánováno setkání dechovky a masek na návsi a následovat bude průvod po vsi. Návštěvníci ještě mohou v muzeu zhlédnout betlém z másla a výstavu Vánoce u sousedů.

Tradiční akce po celý únor

Masopustní reje spojené s tradičním zimním hodováním se uskuteční v řadě měst a obcí. Středočeská centrála cestovního ruchu obzvlášť zve na zavedené akce, které lákají návštěvníky z daleka: v Roztokách u Prahy, Jílovém u Prahy, v kouřimském skanzenu, v Nymburce, Mělníku nebo Zadní Třebani.

Tradiční Jílovský masopust plný dobrého jídla, pití, hudby a zábavy zavítá opět na náměstí, a to už v sobotu 28. ledna, připomněla za krajskou turistickou centrálu Lucie Vurbsová. „Nebudou chybět masopustní hody, rej masek, jarmark a průvod Jílovým,“ zve k návštěvě. Akce na náměstí potrvá od deváté do třinácté hodiny.

Na 4. února si lze naplánovat návštěvu Mokropeského masopustu – tradičně jazzově laděného a po odeznění covidových omezení letos už opět i s divadlem. Tentokrát v „předtermínu“, tedy s mírným posunem, aby si mohli účast užít i ti, kteří na období jarních prázdnin plánují jiný program (třeba někde na horách). Program na Masopustním náměstí v Černošicích začne od 14 hodin.

Malínský masopust, 21. ledna 2023.
Video, foto: Malínem prošel staročeský masopust jak z pohádek Josefa Lady

Roztocký masopust pak je akcí, kterou pro sobotu 11. února připomíná ředitel centrály Jakub Kulhánek. Organizátoři ze sdružení Roztoč hovoří o „průvodu mezi nebem a zemí, údolím a vrchem, minulostí a budoucností, který opět vyrazí za svou královnou“.

„Je jedním z největších masopustů v kraji a každoročně za jeho atmosférou přijíždějí lidé z celé republiky. Průvod plný originálních masek poputuje přes Roztoky na Holý vrch, kde se setkává s průvodem z dalších obcí. Společně pak tančí a odcházejí za masopustní zábavou,“ shrnul Kulhánek tradiční dění. Program v novém centru dění u přívozu, kde vyroste stanové městečko i s tradičním velkým šapitó, zde začne po poledni.

Ve stejném termínu 11. února se také uskuteční oblíbené masopustní zábavy v Miličíně na Benešovsku nebo v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku.

Zdroj: Youtube

K největším a na kulturní program nejbohatším akcím svého druhu ve středních Čechách se jako obvykle řadí XXXIV. Poberounský masopust v Zadní Třebani. Letos se uskuteční v sobotu 18. února. Dopoledne začne staročeským jarmarkem, na kterém budou kromě výrobků různých řemeslníků k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso nebo medovina. Děti se budou moci svézt na koních či oslících, dospělé potěší místní pivo Bobr – a samozřejmě i tradiční zabíjačkové pochoutky.

Na 18. února se ve středních Čechách chystají i další proslavené masopustní akce. Už po desáté projde masopustní průvod kutnohorským předměstím Kaňk. Vyhrávat bude kapela Věnovanka – a i zde se lze těšit na občerstvení ve formě zabíjačkových specialit. Hornický masopust, který budou provázet i žertovné scénky a hornické písničky, nabídne ve stejném termínu příbramské muzeum v areálu Ševčinského dolu. Vstupné činí symbolickou 1 Kč.

„O den později, 19. února, bude maskám patřit Muzeum lidových staveb v Kouřimi,“ zve Vurbsová pro změnu do historického prostředí na Kolínsku. „Pestrobarevný průvod doprovázený hudbou a tancem projde skanzenem třikrát za den. K ochutnání budou zabíjačka a koblihy, děti si vyrobí laufrovský klobouk.

Kouřimský masopust v sobotu 26. února 2022.
Podívejte se: Na masopustní průvod Kouřimí dorazil i vodník

Mělnický masopust se chystá rovněž na neděli 19. února. „Kromě trhů, kde budou k dostání zabíjačkové pochoutky, se bude zpívat a dovádět v masopustním průvodu, který vyrazí z náměstí Míru,“ nabízí Vurbsová, nač se těšit. S tím, že o zakončení akce se postarají folklorní soubory.

Pozvání ale platí i pro sobotu 25. února, kdy budou slavit masopust mimo jiné v Nymburce. Průvod masek tam po desáté hodině vyrazí z náměstí Přemyslovců až na Rejdiště, kde budou připraveny hudba, zábava a zabíjačkové speciality. Na děti čekají zábavné atrakce – a od 13 hodin si mohou užít i veselou pohádku.

V Praze ožije tradice na řadě míst

Masopustní reje se chystají i v hlavním městě Praze. Například ve Ctěnicích 12. 2. i s dílničkou pro výrobu masek pro děti. K těm nejpropagovanějším pak patří Jihoměstský masopust, Karlínský masopust, Kbelský masopust, Letenský masopust, Malostranský a Hradčanský masopust či Žižkovský masopust (shodně 18. 2. odpoledne; třeba na náměstí Jiřího z Poděbrad na Žižkově však dětská dílna s výrobou masek začne fungovat již dvě hodiny před polednem. Na Letné budou mít maškary i volný vstup do vybraných muzeí; včetně technického a zemědělského.

Masopust v Letňanech.
Podívejte se: V Letňanech oslavili masopust. Nechyběly zabijačkové hody

Masopustní zabíjačkové hody jsou pak v metropoli ohlášeny například na 18. 2. na Heřmaňáku (Řezáčovo náměstí v Praze 7) či na 25. 2. na Kubánském náměstí. Nebo již nyní v sobotu 28. 1. odpoledne ve Vinograf na Senovážném náměstí.

Sibřinský masopust na Praze-východ pak je originální tím, že 18. 2. od 11. hodiny spojí k radovánkám i hodování sousedy z „venkova“ i „města“. Je totiž o společnou akci obcí Sibřina, Dobročovice, Květnice, Sluštice, i městských částí Praha-Újezd nad Lesy a Praha-Koloděje. Tam všude se také dopoledne bude hrát. Sraz všech průvodů v Sibřině je pak plánován na 13. hodinou. Divadelní pohádka pro děti začne od 15 hodin ve dvoře Sibrin Marketu.