Když se ukázalo, že to vypadá na nález skutečně mimořádného stáří, oba muži potlačili vlastní zvědavost. Nepátrali dál, aby se přesvědčili, co dalšího se ještě v zemi skrývá, a přivolali archeology. Ti vyzvedli celkem 585 rozmanitých mincí pocházejících ze druhé poloviny čtrnáctého a první poloviny 15. století, mezi nimiž vyniká nejen 119 pražských grošů z lucemburské éry, ale především dva zlaté uherské dukáty. Ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder ve čtvrtek připomněl, že se jedná o dukáty Zikmunda Lucemburského a Albrechta I. Habsburského.

Nezmiňoval se o tom náhodou. V sídle muzea na zámku ve Vlašimi se nálezci ve čtvrtek setkali s krajským radním pro oblast kultury a památkové péče Karlem Horčičkou (ČSSD). „Příkladný přístup,“ ocenil radní jejich počínání, které umožnilo nejen odborné prozkoumání samotného depotu, ale také detailní zaznamenání všech nálezových okolností. I ty mají obrovskou vědeckou hodnotu, byť je nelze zvážit jako drahý kov.

„Mince jsou nyní majetkem Středočeského kraje a rada kraje schválila vyplacení odměny, jaká nálezci náleží,“ uvedl Horčička. V depozitáři Muzea Podblanicka nález nezůstane schován nadlouho. S jeho vystavením se počítá ještě v letošním roce – v rámci tematické výstavy o pokladech na Podblanicku, která se chystá na podzim.

Čelivský poklad před vyjmutím ze země.
Muž z Čeliva našel při práci na zahradě poklad, mince ze středověku
Příbramská radnice.
Nejlépe se ve středních Čechách podniká v Příbrami, řekli analytici
Jana vlevo, Natálie vpravo
Cukrářka Jana: Baví mě vymýšlet něco nového