Právě na sobotu 14. května vychází výročí narození Karla IV. Hrad pořádá velkou akci. Plánuje město něco podobného?

K výročí narození našeho významného panovníka pořádáme oslavy začátkem června. Akce bude třídenní Program je připravený od pátku až do neděle.

Jak budou oslavy vypadat?

První den oslav zajišťuje Domeček Hořovice a pomáhá jim také místní základní škola. Páteční program tedy bude formou divadelního festivalu Podhradí patří dětem. Ten odstartuje v devět hodin ráno. Připravený je průvod, divadlo, výtvarné soutěže, žongléřská škola a v šestnáct hodin pak na louce v podhradí vylétnou horkovzdušné balony. Večerní program zahájí koncert country zpěváka Tomáše Linky. a hudební skupiny Studio R.

Jaké jsou pak plány na víkend?

V sobotu budeme pokračovat rodinným odpolednem. Pro děti bude připravené klaunské vystoupení, skákací hrad, projížďky na koních nebo požární útok malých hasičů. Večer bude opět plný hudby. Vystoupit by měla Ilona Czáková a Hana Holišová. Také zazpívá Pavel Vítek a Tomáš Savka. V neděli pak dorazí na louku Královský průvod. Ten se sice koná každý rok, ale vzhledem k výročí očekávám, že bude monstróznější. Jsem přesvědčený, že se ho zúčastní tisíce lidí. Ve dvanáct hodin ještě předvede šermířská skupina Štvanci ukázky na koni a sokolnictví. V osmnáct hodin, na závěr, by se měly ukládat korunovační klenoty na hrad.

Co to vše pro vás, jako pro starostu, znamená?

Určitě větší nápor turistů, takže práce je letos o něco více. Hodně s hradem spolupracujeme a domlouváme se. Hrad je ale značka, která funguje sama o sobě, protože právě kvůli němu sem návštěvníci jezdí. My pak zařizujeme především organizační věci. Vždy musíme zajistit hlavně bezpečnost a záchrannou službu.

Řešili jste také navýšení kapacity parkovacích míst?

Ano, to jsme museli vyřešit. Budeme mít další dvě záchytná parkoviště. Jedno za autokempem, kde máme ještě kus pozemku, a druhé u vlakového nádraží. To udělá navíc pět až sedm set nových míst. Běžná kapacita se pohybuje okolo šesti set míst, takže celkem dáme dohromady tisíc až patnácti set míst pro auta.

Zmínil jste, že hrad je sám o sobě značka. Je potřeba vůbec investovat peníze do propagace?

Rozhodně. Obec investuje do reklamy přibližně 250 tisíc korun ročně. Přitom se vždy domluvíme na nějakém spolufinancování. Částečně pak přispívají i podnikatelé, ale to jsou malé položky.

Jaké jsou náklady obce na akci spojenou s výročím, kterou pořádáte v červnu?

Celková částka činí kolem sto dvaceti tisíc korun. Nechali jsme udělat billboardy, letáky a plakáty, na kterých je všechno popsané. Jsou tam uvedené i další akce, které pořádáme.

Akce, které se konají v souvislosti s výročím narození českého krále?

Také. Například Karlštejnské vinobraní, které se bude konat v září. V tomto roce budeme navíc pořádat dvacátý ročník, takže se z toho stala už opravdu tradice. Pak jsou letos ještě další dvě důležitá výročí. Já měl letos padesát a Hurvínek devadesát.

Čtěte také: Při mši k výročí Karla IV. byla vystavena Svatováclavská koruna