Policisté se přitom neomezují jen na předvádění své techniky a akční ukázky činnosti, k nimž se někde přidávají i další složky integrovaného záchranného systému, vojáci nebo sportovci, kteří se věnují bojovým uměním. Do pohybu se dají i návštěvníci – proto je potřebné sportovní oblečení a obuv. Sportování s charitativním podtextem je založeno na originálním principu: kdokoli může přijít podpořit vybranou osobu s handicapem tím, že se pokusí složit policejní zkoušku tělesné způsobilosti. „Tedy test potřebný pro přijetí k Policii ČR,“ uvedla Eva Stulíková z benešovské policie.

Za každého účastníka testu zaplatí startovné generální partner akce, jímž je jedna ze zdravotních pojišťoven – a získané peníze vždy poslouží někomu, koho podporuje Nadace Charty 77-Konto Bariéry. Je mezi nimi osmiletá Ema z Benešova, od narození nevidomá a s těžkým postižením, která nemluví a ani sama nechodí. Ke zkvalitnění života potřebuje speciální chodítko za 30 tisíc korun – a právě díky této akci se chybějící částku podařilo doplnit. Nebo handicapovaný Miroslav z Kolína.

Ilustrační foto.
Průjezdnost D1 si ověřte předem, radí správa dálnic

Podpořit svými výkony příchozí mohou také další lidi ze svých regionů. Třeba tříletou Laurinku z Příbramska trpící charge syndromem – vrozenými poruchami vyžadujícími zvláštní intenzivní péči. Či osmiletou Simonku z Mladé Boleslavi, kterou půl roku po narození postihl zhoubný nádor nožičky. Následoval pak rok pobytu v nemocnicích, spojený doslova se zápasem o život. Nejenom tehdy se holčička projevila jako velká bojovnice. „Dnes chodí do třetí třídy běžné základní školy, nemá žádné úlevy, reprezentuje školu v plavání. Jezdí na kole, bruslích, motorce, tancuje, běhá, závodí za dobrovolné hasiče a běhá extrémní překážkové běhy,“ připomněla policistka Lucie Nováková. S tím, že by šikovná Simča potřebovala lepší, sportovní protézku. „Aby byla více soběstačná, získala větší obratnost a jistotu,“ vysvětlila Nováková.

O tom, že by policisté při sportování pro dobrou věc rádi našli i budoucí kolegy, svědčí slova středočeského ředitele Václava Kučery. Ten připomněl, že každý z dospělých, kdo testy zvládne, hned dostane potvrzení o jejich úspěšném absolvování. „Zároveň obdrží poukázku v hodnotě 150 000 Kč, která bude splatná v průběhu služebního poměru,“ upozornil Kučera. Policejní nábor se v tomto případě zaměřuje nejenom na aktivní sportovce a sportovně zaměřenou veřejnost, ale také na studenty maturitních ročníků středních škol a učilišť. Akce se však účastní i děti ze základních škol, připomněla policistka Stulíková. I ty si podle jejích slov vyzkoušejí člunkový běh, celomotorický test, kliky a běh na tisíc metrů

Chystané akce Přes bariéry s policií
12. 6. Kladno Sportovní stadion Sletiště od 10.00
14. 6. Mladá Boleslav Atletický stadion od 9.00
15. 6. Příbram Areál Nový rybník od 9.00

Videosouhrn 9.–10. června 2018
Nadávky, sporný policejní zákrok a Poupata s chlupatýma nohama: videa víkendu