V jejím rámci byly hodnoceny textilní panenky vyráběné dětmi a mládeží pro projekt UNICEF Adoptuj panenku a zachráníš dítě. Z prodeje figurek ušitých podle jednotného střihu, které jejich autoři originálně vyzdobili, organizace získává peníze na zaplacení očkovacích kampaní chránících proti nemocem, které u nás již téměř neznáme, ale v chudších částech světa mohou dodnes zabíjet. Jednotná cena 600 Kč odpovídá nákladům na očkování jednoho dítěte proti spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně. K mání budou oceněné panenky v e-shopu UNICEF.

Slabce se ukázaly jako úžasné rodiště postaviček schopných nejenom rozdávat radost, ale i zachraňovat životy. Právě odtud pocházejí ty nejkrásnější panenky: miss i obě vicemiss. Konkurence přitom byla značná: do soutěže, kterou Český výbor pro UNICEF společně se středočeským hejtmanstvím vyhlásil v březnu, se zapojilo 42 škol a dalších institucí pečujících o děti z celého kraje. Pod rukama středočeských dětí se zrodilo 136 panenek. „Zájem o letošní ročník byl oproti předchozímu roku téměř dvojnásobný,“ připomněla výkonná ředitelka českého UNICEF Pavla Gomba.

O tom, které z nich jsou nejhezčí, nejzdařilejší či nejpůsobivější – prostě ty „nej“ – rozhodovalo hlasování v galerii na facebookových stránkách českého zastoupení UNICEF. To jasně vyhrály textilní holky z Rakovnicka. Výrobky žáků ZŠ a MŠ Slabce uspěly doslova na celé čáře. Ze 3678 hlasů získala největší podporu panenka Eliška (980 hlasů), kterou vyrobila žákyně osmé třídy Kamila Řezáčová; další příčky pak patří panenkám pojmenovaným jako Adisa (311) od Karla Vyskočila a Majda (272), jež se zrodila pod rukama Adély Opatrné.

Vedle již zhodnocené juniorské kategorie určené dětským výrobcům vznikají také panenky v seniorské kategorii. Do projektu se totiž zapojují i uživatelé zařízení sociálních služeb – zejména obyvatelé domovů seniorů.

Více informací o projektu najdete na: https://www.unicef.cz/jak-pomoci/e-shop/adopce-panenek

K požáru osobního auta na Příbramsku vyjely tři jednotky
Plameny zničily auto za sto tisíc korun