Od úterka se do jednací síně vrací projednávání případu údajných korupčních manipulací se stavebními a zdravotnickými zakázkami Středočeského kraje. Na soudní vývěsce je sice uvedeno „MUDr. Petr Kott a spol.“ – hlavní postavou však nepochybně bude někdejší středočeský hejtman David Rath. 

Tomu již trestní senát Roberta Pacovského vyměřil trest odnětí svobody v trvání 8,5 roku (přičemž verdikty o vině a rozmanitých trestech vyslechla i další desítka obžalovaných) – tohle rozhodnutí ale následně zrušil odvolací senát Vrchního soudu v Praze a věc vrátil k novému projednání. Pochyboval o legálnosti odposlechů sloužících jako klíčový důkaz; Nevyšší soud ČR však následně rozhodl, že jsou v pořádku.

Již na podzim, kdy krajský soud jednání odročoval kvůli projednání námitek podjatosti, Rath naznačil, že míní vystoupit s obsáhlou analýzou původního verdiktu – a Pacovského senát upozornit, kde vidí logické rozpory a jak jsou podle jeho právníků některé důkazy opomíjeny – nebo přímo překrucovány.

Rath, který od počátku trvá na své nevině, stanovisko měnit nemíní. Kauzu, známou také pod označením „sedm milionů v krabici na víno“, nazýval již po svém zadržení v květnu 2012 likvidací politického protivníka – a nadcházející líčení, rozplánované zatím na 16 jednacích dnů, se nerozpakuje označit za pokračování loutkového procesu s předem napsaným rozsudkem.

Ilustrační foto
Za vraždu matky soud vyměřil deset let
Cvičení benešovských profesionálních hasičů na zamrzlé hladině Sázavy.
Ve vodě promrzli jak lidé s bruslemi, tak i s opičkou