Je to uklidňující zpráva jak pro týmy sociálních zařízení, tak pro jejich klienty. Někteří ředitelé se totiž netajili obavami, že pokud by k tomu nedošlo, mohou se dostat do vážných těžkostí. Přišly totiž škrty kvůli úsporným opatřením v rámci reakce na koronavirovou krizi – včetně toho, že z rozhodnutí zřizovatele ze sklonku minulého volebního období nebylo možno sáhnout na peníze, které jednotlivé organizace měly „naspořené“ a připravené na větší výdaje.

Nesouhlasné ohlasy z organizací mimo jiné zmiňovaly, že něco podobného bylo možné zažít naposledy za vlády někdejšího hejtmana Davida Ratha (tehdy ČSSD) před jedenácti lety.

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Plat krajského úředníka? Za hejtmanky Jermanové i 200 tisíc měsíčně

Právě tohle se mění, potvrdil krajský radní pro sociální oblast Martin Hrabánek (ODS). „V minulém období došlo u jednotlivých organizací v sociální oblasti k zafixování značné části jejich finančních prostředků – a dnešním krokem dáváme opět ředitelům možnost svobodně hospodařit s fondy svých organizací,“ shrnul Hrabánek, co se nyní mění. Tak to nynější vedení kraje slibovalo – s tím, že předchozí rozhodnutí o fixaci peněz vidí pro dobu, kdy k ní došlo, jako rozumný krok.

Deset milionů na opravy

Hrabánek připomněl i další rozhodnutí, které lze rovněž vnímat jako „vracení peněz“ do sociální oblasti. Jde o převedení deseti milionů korun do rozpočtu na havárie a opravy. „Při tvorbě rozpočtu kraje na rok 2021 bylo schváleno o tuto částku méně s podmínkou, že podle vývoje ekonomiky kraje vrátíme tyto finance zpět,“ vysvětlil radní, o jaké peníze se jedná. S tím, že jak řekli, tak udělali. „Tímto svůj slib plníme,“ poznamenal Hrabánek.