Na většině území Středočeského kraje sněží nebo jsou hlášeny sněhové přeháňky. Řidiči musejí být velmi opatrní, a to i na hlavních tazích včetně dálnic, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.  

Středočeští hasiči a policisté od rána evidují zvýšený počet dopravních nehod. "Většina z nich se obešla bez zranění a poškozená jsou pouze vozidla," uvedli na twitteru středočeští hasiči.

Například u Zbuzan nedaleko Prahy skončila dodávka v příkopu, v Nečíně na Příbramsku se srazilo osobní auto se sypačem.

Problémy byly hlášeny také v okolí Říčan v okrese Praha-východ. U Otic zapadl školní autobus a musel počkat na vyproštění. "Cestující jsou v pořádku. Autobus bude mít zpoždění," uvedla říčanská radnice na facebooku.

K vážné nehodě došlo na silnici mezi Unhoští a Pavlovem. Řidička nezvládla na zasněžené vozovce řízení, dostala smyk a narazila do stromu, kolem kterého se její Škoda Octavia doslova omotala. Poté ztratila vědomí. Z auta ji museli vyprostit hasiči. Dvaačtyřicetiletá žena utrpěla velmi vážná poranění.

Řidiče po ránu potrápil i silný vítr, a to především na Pražském okruhu, dálnici D1 a na silnici první třídy číslo 3. Motoristé museli kvůli sněžení počítat na celém území kraje se sníženou viditelností.

Z požehnání speciálním sanitním vozům záchranné služby Trans Hospital Plus na Hradčanském náměstí v Praze.
PODÍVEJTE SE: Dvě speciální sanitky dostaly požehnání před arcibiskupstvím

Silnice v kraji jsou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu, Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje provádí chemický posyp. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na silnicích nižších tříd na Benešovsku a Příbramsku, Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ. "Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Aktuálně v terénu jezdí 69 sypačů. Další techniku budeme nasazovat dle potřeby s vývojem počasí," uvádí na Facebooku.  

Silnice v Praze jsou sjízdné

Hlavní silnice v Praze jsou kvůli hustému sněžení mokré, ale všechny jsou sjízdné. Do terénu vyjelo dnes ráno všech 73 sypačů a desítky dalších strojů. Na silný vítr se musí řidiči připravit na Pražském okruhu, řekli mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková a policejní mluvčí Richard Hrdina. Sníh ráno zapříčinil také problémy v MHD, uvedla mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková.

"Výjezd byl vyhlášen v 05:45 na likvidační posyp motoristických komunikací. Hlavní tahy jsou sjízdné, mokré a místy se zbytky mokrého sněhu. Vzhledem k tomu, že stále sněží, bude zásah probíhat opakovaně," uvedla Lišková.

Do ulic metropole vyjela veškerá technika, tedy 73 sypačů pro tzv. první pořadí, kdy se uklízí nejdůležitější silnice, jako jsou hlavní tahy či ulice u nemocnic a úřadů. V terénu je také dalších 51 menších strojů pro druhé a třetí pořadí. "Probíhá také úklid nemotoristických komunikací," dodala Lišková.

Otevřená restaurace v Teplicích.
Ministerstvo vydalo kvůli covidu doporučení na Vánoce. Obsahuje 11 bodů

Sněžení mělo také vliv na některé spoje pražské integrované dopravy. Kvůli špatné sjízdnosti komunikací se s nimi potýkaly linky 245, 248, 347 a 301. Autobusy musely být v některých úsecích odkloněny na náhradní trasu a dočasně byly rušeny zastávky. Postupně se provoz vracel do normálu.