Středočeští radní v pondělí odhlasovali, že uvolnění této částky navrhnou zastupitelům.

Finanční pomoc kraje je zcela nezbytná, vysvětlil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Příspěvek bude sloužit především na pokrytí výdajů, bez nichž se zdravotnická zařízení pro zajištění poskytovaných služeb neobejdou, ale které jim zdravotní pojišťovny neuhradí,“ vysvětlil. O navrhovanou částku se má podělit celá řada zdravotnických zařízení po celém kraji – především by však měly peníze směřovat do oblastních nemocnic v Benešově, Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi.

Právě mladoboleslavská nemocnice by si měla ukousnout největší sousto, a to téměř 13,5 milionu korun na provoz centra pečujícího o děti do čtyř let, o něž se rodiče nestarají – ať už proto, že nechtějí, nebo z toho důvodu, že nemohou. Dětské centrum současně poskytuje i zdravotní a sociální služby matkám těchto dětí, jimž se tak snaží nabídnout šanci k návratu do běžného života.

Ilustrační foto.
Omezení na železnici přinesou někde zpoždění, jinde i přestup do autobus
Návštěvnické centrum Vodní dům v obci Hulice. Návštěvníci se mimo jiné mohou předčit, jak vypadá betonové potrubí o průměru 2,5 metru: gravitační přivaděč, jímž voda díky výškovému rozdílu 30 metrů proudí až k 50 kilometrů vzdálené Jesenici.
Do suchých oblastí má voda přitéct v trase budoucí dálnice