Praha přitahuje stále více lidí z její blízkosti. Do práce, školy či za službami do hlavního města denně vyráží skoro 140 tisíc Středočechů.

„Za posledních 15 let vzrostl počet dojíždějících o 47 procent,“ říká Jan Senohrábek ze společnosti Česká distribuční, která mapovala spádovost tuzemských měst. „Výrazně se zvýšil i počet obcí, ze kterých většina dojíždějících směřuje právě do Prahy. V roce 2002 jich bylo 374, letos už 562,“ dodává.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Důvody, proč do metropole míří dennodenně stále více Středočechů, jsou celkem logické: řada rodin si postavila domky v satelitech v prstenci obepínajícím hlavní město. A i ze vzdálenějších míst kraje se vyplatí putovat za výrazně vyššími pražskými platy.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Praha vypoví nájemcům 42 parkovišť smlouvy. Ti se chtějí bránit soudně

Venkovská noclehárna za hranicí Prahy

Metropole vysává především nejbližší okresy, tedy Prahu-východ a Prahu-západ, odkud pendluje v součtu přes 66 tisíc lidí, což je pětina až čtvrtina tamních obyvatel.

Jak uvádějí autoři analýzy spádovosti z České distribuční, tito lidé ve svých vesnických „domovech“ jen přespávají a klasický venkov (nejen v okolí Prahy) tak nadále postupně mizí.

Ilustrační foto.
Středočeši body sbírají více než v jiných krajích, ale hodně mažou

 Každé ráno do metropole míří i desetina lidí přespávajících v městech a obcích okresů Mělník a Kladno. Ostatně právě z Kladna největšího města Středočeského kraje dojíždí do školy či za prací 7500 lidí. To je také více než desetina jeho obyvatel.

 Podobná situace jako v Praze i když v menším měřítku nastala i v okolí Brna, Plzně a Ostravy, jejichž zázemí se také rozšiřuje. Naopak některá dříve významná spádová centra se dramaticky zmenšila, což je situace Kladna, anebo ztratila význam, jako například středočeský Beroun.