Krajská hygienická stanice ve středních Čechách eviduje 2080 mateřských, základních a středních škol a dětských skupin. Z nich byl výskyt koronaviru potvrzen ve 148. Je to však v různé míře. Někde se objevil jediný případ a sáhnout k drastičtější omezením nebylo nutné; naopak uzavřeny zůstaly kvůli koronaviru jedna základní škola a jedna dětská skupina.

Deníku to ve čtvrtek řekla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. V pátek upřesnila nejaktuálnější údaje týkající se karantény. „Škol, ve kterých je alespoň jedna třída v karanténě, máme 126,“ konstatovala. Z jejích slov tak plyne, že ve dvou desítkách škol ve středních Čechách se koronavirová nákaza sice objevila, avšak detailní šetření ukázalo, že dávat do karantény celou třídu (či celé třídy) nebylo třeba.

Ilustrační foto.
Koronavirus řádí hlavně ve školách. V nemocnicích aktuálně není zle

Jediným regionem, který nemá ani jedinou školu s karanténními opatřeními (kdy by v karanténě byla nejméně jedna celá třída) je nyní okres Benešov; jedinou takovou školu pak lze zaznamenat na Rakovnicku a po šesti na Kolínsku a na Příbramsku. Naopak nejpočetněji jsou školy s koronavirovými opařeními zastoupeny v prstenci kolem hlavního města; na Praze-východ a Praze-západ jich je dohromady 31. Následují Berounsko (17 škol), Kladensko s Mělnickem a Mladoboleslavskem (po 14) a podobně je na tom i Kutnohorsko (13).

Informace o výskytu koronaviru ve školách bude od pondělka krajská hygienická stanice zveřejňovat na svém webu. „Vždy v pondělí souhrn za uplynulý týden,“ konstatovala Šalamunová.

Počty škol s karanténními opatřeními v jednotlivých okresech
- Benešov: 0
- Beroun: 17
- Kladno: 14
- Kolín: 6
- Kutná Hora: 13
- Mělník: 14
- Mladá Boleslav: 14
- Nymburk: 10
- Praha-východ: 21
- Praha-západ: 10
- Příbram: 6
- Rakovník: 1

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje; údaje k 15. 10. 2021